Binnenland

Volg de persconferentie van vrijdag 12 november live op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de persconferentie van vrijdag 12 november live op NPO Radio 1

Met besmettingscijfers die tot recordhoogten stijgen ziet het demissionaire kabinet zich genoodzaakt Nederland opnieuw gedeeltelijk op slot te doen. Vanavond geven demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge wederom een persconferentie, waar zij het nieuwe pakket aan maatregelen zullen toelichten. Je volgt de persconferentie vanaf 19.00 uur live op NPO Radio 1.

Het demissionaire kabinet wil de besmettingscijfers op korte termijn snel naar beneden brengen. Daarom wordt er vanavond een gedeeltelijke lockdown van drie weken aangekondigd. Gisteren werd duidelijk dat het OMT een lockdown met een periode van twee weken adviseerde, het demissionaire kabinet gaat hierin dus een stap verder. "Deze periode van drie weken heeft het kabinet nodig om andere maatregelen in te voeren, daarvoor moeten wetten aangepast worden," vertelde politiek verslaggever Wilco Boom vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Zo moeten de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur gesloten zijn. Ook grote evenementen worden afgelast. Voor sportwedstrijden geldt dat deze zonder publiek worden gespeeld. Naar alle waarschijnlijkheid blijven de theaters en bioscopen wel open. Dit tegen het advies in van het OMT, dat gisteren adviseerde deze ook te sluiten. Over de horeca in de bioscopen en theaters wordt nog nagedacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coronatoegangsbewijs

Het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar dierentuinen en pretparken. Er wordt nog gesproken over de zogenoemde 2G-maatregel, men krijgt dan alleen nog een geldige QR-code na volledige vaccinatie of na genezing van een coronabesmetting. Een negatieve coronatest is dan niet meer voldoende.

Daarnaast geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en thuis maximaal vier bezoekers te ontvangen. Ook de anderhalve meter afstandsregel komt waarschijnlijk weer terug. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

Je volgt de persconferentie van Rutte en De Jonge vanavond om 19.00 uur live op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie