Binnenland

Uitgelekte maatregelen: nieuwe lockdown van drie weken

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitgelekte maatregelen: nieuwe lockdown van drie weken

Het demissionaire kabinet kondigt vanavond een gedeeltelijke lockdown aan die drie weken duurt, melden bronnen aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten. Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen en echt zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

Met een lockdown van drie weken zou het demissionaire kabinet verder gaan dan de twee weken die het Outbreak Management Team had geadviseerd. Maar op andere punten gaat het kabinet minder ver: zo blijven bioscopen en theaters waarschijnlijk open, in tegenstelling tot wat het OMT had aangeraden. Het kabinet denkt nog na over de horeca in bioscopen en theaters.

Ook sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Ondertussen wil het kabinet voor de langere termijn opnieuw maatregelen wettelijk vastleggen en verplichten, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Nieuwe wetgeving voorbereiden en die behandelen in de Tweede en Eerste Kamer duurt ongeveer een week tot twee weken.

"Deze periode van drie weken heeft het kabinet nodig om andere maatregelen in te voeren, daarvoor moeten wetten worden aangepast worden," vertelt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is gisteravond bevestigd door onze bronnen in Den Haag, maar vandaag worden echt knopen doorgehakt. Vooral over het 2G-systeem zal nog flink gediscussieerd worden. Maar iedereen ziet wel dat er iets gedaan moet worden."

Toegangsbewijs

Ook het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid, naar dierentuinen en pretparken. Dat zou nog wel juridisch moeten worden geregeld.

De discussie in het kabinet over het afschaffen van de mogelijkheid om met een negatieve test een geldige QR-code te krijgen is nog niet afgerond. Tegen dit zogenoemde 2G-beleid leven nog bezwaren. Mogelijk wordt daar in de loop van vandaag meer over bekend.

Persconferentie

Als het kabinet daar de laatste knopen heeft doorgehakt, wordt er in de Ministeriële Commissie Covid (MCC) formeel een besluit over het pakket maatregelen genomen.

Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge daarover een persconferentie. Die wordt door de NOS op NPO Radio 1, NPO 1, NOS.nl en NPO Politiek uitgezonden.

Het Tweede Kamerdebat over de nieuwe regels is dinsdag.

Ster advertentie
Ster advertentie