Binnenland
NOS

Deze nachtclub in Haarlem opent vanavond de deuren, ondanks verbod: 'We hebben nog steeds geen perspectief'

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze nachtclub in Haarlem opent vanavond de deuren, ondanks verbod: 'We hebben nog steeds geen perspectief'

Veel nachtclubs gaan vanavond open, ook al mag het niet en riskeren ze een boete. Ze protesteren op deze manier tegen het coronabeleid. “We vinden het nog steeds belangrijk om onze stem te laten horen”, zegt nachtclubeigenaar Jolanda Beyer in het NOS Radio 1 Journaal.

Haar club Patronaat in Haarlem verwacht weer volle zalen. "Alle kaartjes waren binnen een dag uitverkocht, dus mensen willen ook echt weer, daar ligt het niet aan." Bang voor een boete is ze niet, omdat de gemeente heeft aangegeven eerst te waarschuwen. "Wat ik wel spannend vind, is dat er straks 800 mensen binnen zijn en de gemeente dan vraagt om te ontruimen. Ik hoop heel erg dat dat verzoek heel laat komt en dat alle bezoekers meewerken en inderdaad naar buiten gaan."

De hoogte van de boete kan per gemeente anders zijn. "Wij hebben de hoofdprijs, want bij ons ligt die boete op 50.000 euro", zegt Beyer. Toch gaat de actie door, ook al zijn er inmiddels wat versoepelingen aangekondigd. "Er wordt wat gelekt, er zijn wat geruchten, maar het gaat nu over 500 mensen tot 1 uur 's nachts. Dat ziet er niet uit als perspectief voor de nachthoreca. De nacht begint in mijn wereld om 00.00 uur en duurt hier in Haarlem tot 05.00 of 06.00 uur."

'Nacht is anders dan avond'

Eerder beginnen en om 01.00 uur eindigen is volgens Beyer geen optie. "Stel dat we om 20.00 uur starten dan zijn mensen net zo lang bij elkaar dus dan heb je hetzelfde effect. Alleen die nacht is er dan niet en het is 's nachts echt anders dan 's avonds, maar dat hoef ik natuurlijk niemand te vertellen."

De hele nacht feesten zit er vanavond waarschijnlijk niet in, toch hoopt Beyer dat er genoeg bezoekers komen. "We hebben een mooie line-up van 09.00 uur tot 04.00 uur, maar ik weet dat we het einde niet zullen halen." De club heeft besloten om de deuren weer te sluiten als de gemeente met een waarschuwing komt: een boete van 50.000 euro kan Beyer namelijk niet betalen. "Ik hoop dat we de 23.00 uur halen, maar het liefst gaan we langer door."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie