Binnenland
NOSNTR

Actievoerende nachtclubs riskeren dwangsom: 'We zijn niet over één nacht ijs gegaan'

  1. Nieuwschevron right
  2. Actievoerende nachtclubs riskeren dwangsom: 'We zijn niet over één nacht ijs gegaan'

Nederland gaat weer open, maar dit weekend nog niet. Alleen dat bevalt de nachtclubs niet. Daarom heropenen tientallen Nederlandse nachtclubs de deuren. Diverse burgemeesters hebben al een dwangsom aangekondigd voor die clubs. In Tilburg gaat het om een dwangsom van tienduizend euro. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg vertelde over zijn overwegingen in Nieuws en co.


Hoogte dwangsom

In Amsterdam is de dwangsom voor clubs die open gaan 4500 euro. In Tilburg is dit bedrag dus een stuk hoger. "Het is uiteindelijk een individuele bevoegdheid van de burgemeester, die op grond van advies van ambtenaren wordt bepaald. Daar liggen veel berekeningen aan ten grondslag," vertelt Weterings.

"Er wordt rekening gehouden met specifieke omstandigheden, de grootte van de lokalen waar het om gaat, hoeveel mensen er binnen zouden kunnen zijn. Onze ambtenaren hebben de clubs geadviseerd om niet open te gaan. Als wij horen dat ze het toch gaan doen, moeten ze er rekening mee houden dat ze op voorhand die boete krijgen."

Ontruimen

Nachtclub 013 in Tilburg heeft aangekondigd om open te gaan. "Als we merken dat ze dus open zijn zaterdag, wordt wel direct de dwangsom opgelegd. In overleg met de handhaver en de driehoek kijken we verder hoe er gehandhaafd gaat moeten worden op het moment zelf. Als het zo is dat het niet gewenst is dat er ontruimd gaat worden, doen we dat niet. We willen geen openbare orde verstoringen."

Weterings is niet over één nacht ijs gegaan, zegt hij. "Maar het is toch een afweging die we samen met de collega's maken. Uiteindelijk is het een individuele bevoegdheid van de burgemeester, maar er is ook gekeken naar: is dit proportioneel? Hebben we begrip voor de boodschap? Dat hebben we, maar in dit geval, waarin er ook zicht is op meer versoepelingen, hebben we toch besloten te handhaven."

Ster advertentie
Ster advertentie