Binnenland
EO

Burgemeester Jos Wienen: 'Onbegrijpelijk dat politie niet gaat handhaven bij nachtclubs'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Jos Wienen: 'Onbegrijpelijk dat politie niet gaat handhaven bij nachtclubs'

De politie gaat zaterdagavond niet ingrijpen
wanneer de horecazaken en nachtclubs hun deuren openen. Voor Burge meester Jos
Wienen is dit onbegrijpelijk. "Ik snap heel goed dat een vakbond opkomt voor
zijn mensen, maar je moet niet doen alsof de politiebond de politie is en
uitmaakt of er wordt gehandhaafd", zegt hij in Dit is de Dag.

Nachtclubs en horecazaken open zonder handhaving

Volgens Wienen zitten we in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij vindt het onverantwoord dat de politie ervoor kiest om niet te gaan handhaven.

Hij heeft vooral moeite met de wijze waarop de politiebond communiceert. Hij is van mening dat de vakbond de indruk wekt dat zij bepalen of de horeca wel of niet open kan. "Is het gezag overgenomen? Gaat de officier van justitie er niet meer over? Ga ík er niet meer over?", zegt hij. "Meneer Van de Kamp is kennelijk de baas in dit land en bepaalt wat er gebeurt. Daar heb ik helemaal geen sympathie voor", voegt hij eraan toe.

Meer begrip

Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP, is verbaasd over de reactie van Wienen. Hij geeft aan de actie gemeld te hebben bij de minister van Justitie en Veiligheid. "Wij hebben de minister de gelegenheid gegeven om kennis te maken met de actie. Op het moment dat de minister het niet eens is met de gang van zaken, kan zij naar de rechter stappen. Dit is niet gebeurd, wat onze actie legitimeert." Ook had Van de Kamp gehoopt op meer begrip. "Het gaat wel om de mensen die dag en nacht klaarstaan voor Nederland!

In Haarlem, waar Wienen burgemeester is, riskeren ondernemers die zaterdagnacht hun deuren opengooien een boete tot wel 50.000 euro. Toch maakt Wienen zich geen zorgen over zijn stad. Hij gaat ervan uit dat de politie beschikbaar is. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat de politie niet beschikbaar is op het moment dat dit nodig is." Daarnaast heeft hij nog een troef achter de hand. "Ik heb in eerste instantie mijn eigen boa’s en als het nodig is zal de politie de bescherming bieden die nodig is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie