Binnenland
NOS

Wat is er overgebleven van het zeeleven op de Doggersbank?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er overgebleven van het zeeleven op de Doggersbank?

Er is een expeditie naar de Doggersbank vertrokken. Het gaat niet goed met het zeeleven in dat beschermd gebied in de Noordzee. Hoe komt het en wat gaat deze expeditie daaraan doen?

"Na eeuwen van achteruitgang verkeert de natuur daar in slechte staat", zegt Thomas Rammelt van Stichting Doggerland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die moet nodig worden beschermd en hersteld."

"Het zeeleven is achteruitgegaan door onder meer de intensieve visserij, waardoor er geen stukje van de Doggersbank niet omgeploegd is. Terwijl ruim 18.000 km² van het gebied beschermd is."

"Maar in de praktijk hebben de overheden niet of nauwelijks beschermingsmaatregelen genomen."

'Last van intensief gebruik'

"De Doggersbank is een enorme zandbank met een grote diversiteit aan zeeleven, van zachte koralen tot haaien en roggen. Er komen heel veel wijting, kabeljauw en zandspiering in voor", weet Rammelt.

"Het is een belangrijk foerageergebied voor zeevogels, zeehonden en kleine zeezoogdieren. En al die soorten hebben last van het intensieve gebruik."

'Toonaangevend voorbeeld van natuurherstel'

"We zijn dus op dit moment met een expeditieschip op de Doggersbank. Het schip is uitgerust met onderwatercamera's waarmee we op de zeebodem en het zeeleven onderzoeken. We zijn op zoek naar de beste locaties voor actief herstel", aldus Rammelt.

"De vragen die we met deze expeditie willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld: wat is er overgebleven van het zeeleven in de leefgebieden van dit beschermd gebied?"

"En kan de Doggersbank weer een toonaangevend voorbeeld van natuurherstel worden? Waar de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen en waar actief herstel de riffen kan terugbrengen die ooit op de Doggersbank lagen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie