Binnenland
BNNVARA

'Diergezondheidsfonds' verkozen als Eufemisme van 2022 door Wakker Dier

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Diergezondheidsfonds' verkozen als Eufemisme van 2022 door Wakker Dier

'Diergezondheidsfonds' is het Eufemisme van het jaar 2022. Dat maakt Wakker Dier bekend in De Nieuws BV. Het is een misleidende term waarbij je kunt denken dat het om het welzijn van het dier gaat, "maar het is een fonds dat vooral eigenlijk de sector beschermt tegen risico's", zegt Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier.

Wakker Dier strijdt voor een dierwaardig leven voor alle dieren. En soms betekent dat ook: strijden tegen verhullend taalgebruik over dieren. Vandaar de jaarlijkse Eufemismeverkiezing. Daarmee pleit de dierenwelzijnsorganisatie voor transparant taalgebruik in de veehouderij. Want, termen als nertsen 'oogsten', 'dieren ruimen' en 'vissen strippen' slaan volgens Wakker Dier volledig te plank mis. Deze woorden verbloemen namelijk waar het eigenlijk echt om gaat: dierenleed.

Diergezondheidsfonds

'Diergezondheidsfonds' kwam als Eufemisme van 2022 uit de bus vallen. Met die term wordt volgens Wakker Dier eigenlijk 'vergassingsfonds' bedoeld. "Het klinkt als een fonds dat gebruikt wordt voor dieren om die tegen ziekten te beschermen. Het is een fonds dat vooral eigenlijk de sector beschermt tegen risico's", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Hilhorst: "Dus, het is een fonds dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het betalen van het vergassen van dieren vanwege vogelgriep. Of het wordt gebruikt voor het vergoeden van boeren die hun dieren zijn kwijtgeraakt om die weer de stal kunnen laten vullen." Kortom, 'Diergezondheidsfonds' gaat niet om de gezondheid van dieren, maar om de gezondheid van de industrie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jaar van de vogelgriep

2022 wordt door Wakker Dier gezien als het jaar van de vogelgriep, zegt Hilhorst. "Het is de ergste uitbraak in Europa ooit. Dit is ook het eerste jaar geweest dat het helemaal niet weg is gegaan, dat we het hele jaar door vogelgriep en vergassingen hebben gehad in Nederland." Alle genomineerden voor de verkiezing hadden daarmee te maken. Dat waren: ruimen (doden), warme deken van gas (massaverstikking) en destructiemateriaal (dode dieren).

De eufemismeverkiezing is in het leven geroepen om bewustwording te creëren van verbloemende woorden die voor dierenleed worden gebruikt. Nog altijd gebruikt de industrie die misleidende woorden veel en volgens Hilhorst is het van belang dat de maatschappij die woorden niet overneemt: "Ik zie steeds vaker dat bijvoorbeeld nieuwssites voor het woord 'doden' kiezen dan 'ruimen'. Dat is een veel heldere bewoording. Laten we dat vooral meer gaan doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie