dr Kelder en Co
AVROTROS

Vogelgriep bij de mens? De vraag is niet of, maar wanneer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelgriep bij de mens? De vraag is niet of, maar wanneer

"De vogelgriep is een symptoom van de manier waarop wij leven", zegt hoogleraar pathologie en vogelgriep onderzoeker Thijs Kuiken in dr Kelder en Co. "En de huidige variant zou best eens de variant kunnen zijn die op de mens overspringt."

De kans dat een vogelgriep virus, dat al een jaar lang flink huishoudt in Europa, op de mens over gaat is in principe klein. "Maar het gaat in de toekomst zeker gebeuren. En dat zou best de variant kunnen zijn die nu in Nederland rond gaat", zegt hoogleraar en vogelgriep onderzoeker Thijs Kuiken.

Afgelopen jaren zijn er al zeker veertig verschillende varianten van het vogelgriepvirus geconstateerd. "De huidige variant hebben we voor het eerst in 1996 gezien, in China", vertelt Kuiken. "Het bijzondere aan deze variant is dat het op wilde vogels is overgesprongen." Diezelfde wilde vogels zorgen nu voor de snelle verspreiding van het virus.

"De variant die momenteel in Nederland rondgaat, is bij een paar mensen gevonden. Die waren allemaal betrokken bij ontruimingen van pluimveebedrijven." Een variant die erg lijkt op de variant in Nederland, heeft in China al voor een paar honderd doden gezorgd. ,,Van alle besmette personen daar is de helft overleden."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie