Binnenland
NOS

Dit staat Lili en Howick te wachten in Armenië

foto: NOS JEUGDJOURNAALfoto: NOS JEUGDJOURNAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit staat Lili en Howick te wachten in Armenië

De Armeense kinderen Lili en Howick moeten definitief naar Armenië. De advocaat van de zus (12) en broer (13) heeft tegen de NOS gezegd dat hij niets meer voor hen kan doen. De twee kunnen in Armenië niet bij hun moeder wonen, omdat zij psychische problemen heeft. Lili en Howick vrezen dat ze in een weeshuis terechtkomen.

Hun advocaat wil wel in de gaten houden of ze in Armenië goed worden opgevangen. Als dat niet het geval is, kan er een klacht worden ingediend en zou de uitzetting kunnen worden teruggedraaid. NOS Met het Oog op Morgen vroeg aan Sepou Abrahamian wat de twee te wachten staat in de voormalige Sovjetrepubliek. Abrahamian is actief voor de PVDA in Alkmaar en van Armeense komaf.

"Het staat buiten kijf dat dit heel vervelend voor ze is, maar ze hebben in Armenië gelukkig veel ontplooiingsmogelijkheden." Volgens Abrahamian is Armenië gestoeld op bijna dezelfde normen en waarden als Nederland. "Maar dingen gaan er wel iets anders." Als voorbeeld noemt Abrahamian de omgang met ouderen. "In Armenië genieten ouderen meer respect", vertelt hij.

Onderwijs

Voor hun opleiding hoeven de twee niet te vrezen. "Het onderwijssysteem is vrij goed in Armenië. En als ze de taal niet onder de knie krijgen, kunnen ze altijd nog naar een internationale school."

De economie van Armenië zit momenteel in de lift. Maar dat betekent niet dat er geen economische problemen zijn. "Het land zit in een economische blokkade van Turkije en Azerbeidzjan en kent geen route naar de open zee. Je hebt daardoor niet dezelfde economische mogelijkheden als in Nederland."

Fluwelen revolutie

En politiek gezien? Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van 1991 kende het land geen democratische overdracht van de macht. Maar deze zomer zetten boze, vaak jonge, demonstranten een ontwikkeling in gang die de geschiedenis in zal gaan als fluwelen revolutie."Het is een politiek feest op dit moment en mensen zijn heel optimistisch over de toekomst. Lili en Howick krijgen hier als kinderen minder van mee, maar in de toekomst krijgen ze hier wel mee te maken."

Abrahamian denkt daarom niet dat de broer en zus een cultuurshock zullen ervaren na hun terugkomst. "Desondanks vind ik dit een kwalijke zaak. Naar mijn idee moet je veel meer rekening houden met de mentale toestand van kinderen en je afvragen waar ze zich veilig voelen. In dit gevoel blijft opgroeien in Nederland het fijnst."

Ster advertentie
Ster advertentie