Binnenland
BNNVARA

Plezierjacht op verschillende soorten blijft toegestaan ondanks afname populatie

foto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografiefoto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Plezierjacht op verschillende soorten blijft toegestaan ondanks afname populatie

Minister van der Wal van Natuur en Stikstof kondigde afgelopen week aan dat de jacht op de wilde eend, houtduif en fazant, en de haas in het overgrote deel van onze provincies is toegestaan. De enige diersoort op de wildlijst die dit jaar niet bejaagd mag worden is het konijn. Natuurorganisaties zijn verbaasd over deze plannen en de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld want, "het gaat met al deze soorten slecht in Nederland", zegt Kamerlid Frank Wassenberg in Vroege Vogels.

In februari 2021 nam de Tweede Kamer in meerderheid een motie aan om de plezierjacht op de haas en het konijn te verbieden. Reden voor de motie was de kwetsbare staat waarin deze dieren verkeren.

Toenmalig minister van Landbouw Carola Schouten besloot om opnieuw onderzoek te laten verrichten naar de staat waarin alle vijf de dieren - wilde eend, houtduif en fazant, konijn en de haas - van de jachtlijst verkeren. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Wageningen Universiteit en SOVON Vogelonderzoek Nederland, kwam in februari van dit jaar uit.

Populaties nemen af

Alle vijf de dieren blijken een ongunstige staat van instandhouding te hebben. Dat houdt in dat bij deze dieren de populaties van deze soorten, soms sterk, afneemt. De Wet natuurbescherming bepaalt dat de jacht niet wordt geopend op soorten waarvan de staat van instandhouding in het geding is.

Ondanks de slechte staat van instandhouding, wil de minister de jacht op fazant, houtduif en wilde eend voorlopig niet sluiten. De minister wil een gebiedsgerichte aanpak met maatregelen voor het herstel van populaties in gebieden waar het minder goed gaat. Voor fazant, houtduif en wilde eend wil de minister eerst meer inzicht krijgen op provinciaal niveau.

Kamervragen over jachtlijst

Naar aanleiding van de plannen van de minister heeft Frank Wassenberg van de PvdD Kamervragen gesteld: "De minister wil per provincie afspreken of er wel of niet op een soort gejaagd mag worden. Ik snap dat niet. Het gaat landelijk slecht met de soorten op de lijst van vrij bejaagbare soorten, en inderdaad zal het in sommige streken nog dramatischer gesteld zijn dan in andere streken. Populaties nemen nu eenmaal niet overal in exact hetzelfde tempo af. Maar overal gaat het slecht."

Wassenberg: "En nu zegt de minister: alleen als het ergens bijzonder slecht gaat met een soort, zullen we de jacht in de betreffende provincie verbieden. Maar we zouden juist moeten willen dat de soorten vooruitgaan. En dan is jacht absoluut niet uit te leggen, zelfs niet als jacht niet de eerste oorzaak van de achteruitgang is. Jacht helpt de soort alleen verder achteruit. Voor een soort is het altijd beter om een dier niet te schieten dan om het wel te schieten!"

Jagersvereniging eerder inzage in onderzoeken

Naast de vragen over de jacht, verbaasde Wassenberg zich ook over het feit dat dat de Jagersvereniging eerder inzage kreeg in de onderzoeken voordat de Kamer werd ingelicht: "Merkwaardig genoeg gaf de minister de jagers voorinzage voordat de gegevens met de Kamer en met de pers gedeeld werden en de jagers kregen ook een persoonlijk gesprek met de minister. Daar hebben ze het kennelijk voor elkaar gekregen dat de minister alleen de plezierjacht op het konijn landelijk zou stilleggen en op de haas in 3 provincies."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie