Binnenland
BNNVARA

Eind van jacht op konijn en haas als het aan Kamermeerderheid ligt

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Eind van jacht op konijn en haas als het aan Kamermeerderheid ligt

Als het aan de Tweede Kamer ligt zijn het konijn en de haas niet meer vogelvrij. Een meerderheid van het parlement stemde voor een motie van de Partij voor de Dieren om de jacht op haas en konijn te verbieden. "Het gaat slecht met konijnen en hazen, dan moet je er niet op jagen", zegt Tweede Kamerlid (PvdD) Frank Wassenberg in Vroege Vogels.

"Het gaat slecht met het konijn en de haas", zegt Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg. "Sinds eind vorig jaar staan ze officieel ook op de rode lijst. Dat is de lijst van bedreigde dieren."

Tegelijkertijd staan haas en konijn ook op de lijst van vrij bejaagbare soorten, wat vroeger de lijst van de plezierjacht genoemd. Dat betekent dat vier of vijf maanden per jaar op die dieren gejaagd mag worden voor de lol. Dat terwijl het slecht met ze gaat. Daarom diende Wassenberg de motie in om de plezierjacht op die soorten te stoppen, "want dat valt natuurlijk niet met elkaar te rijmen".

Terugloop haas en konijn

Een gevolg voor de terugloop van het hazenaantal komt doordat boeren zijn steeds intensiever gaan werken, op steeds grotere percelen. Zoogdieronderzoeker Jasja Dekker legde eerder in Vroege Vogels uit dat in oogsttijd akkerland als een woestijn is voor de haas. Daarnaast gaat het met konijnen niet goed, onder andere door de virussen waaronder de dieren hebben geleden. Oftewel, de jacht lijkt daar dus geen invloed op te hebben.

Toch is het volgens Wassenberg belangrijk dat het konijn en de haas van de lijst van vrij bejaagbare dieren wordt gehaald. "Het kan net het zetje de verkeerde kant op zijn. Het gaat slecht met de haas en het konijn en dan moet je er niet op gaan jagen."

Natuurlijk evenwicht

Het debat waarbij Wassenberg de motie indiende, ging over de weidevogels. Tijdens dat debat kwam een notitie van het CDA ter sprake wat erop neerkwam dat vossen en steenmarters ook bejaagd moesten worden, "om de weidevogel te helpen", vertelt Wassenberg. "Toen heb ik ook gezegd, je moet niet meer gaan jagen om de Nederlandse natuur te beschermen, maar juist minder."

De haas en het konijn zijn de prooi van de vos en de steenmarter. Wassenberg: "Als je nou helemaal stopt met jagen, dus niet alleen de vos gaat bejagen, maar ook stopt met de jacht op haas en konijn, dan ga je veel meer een natuurlijk evenwicht krijgen. Dan gaat het als het goed is beter met de hazen en konijnen, maar ook met de weidevogels omdat de vos niet meer die weidevogels hoeft te pakken."

Schadebestrijding

Als het gaat om schadebestrijding mag het konijn wel bejaagd worden, maar de haas niet. "Wat ons betreft gaat daar ook een streep doorheen", zegt Wassenberg. "Maar we beginnen nu met haas en konijn omdat er een hele duidelijk aanleiding is: vanwege de bedreigde status van de dieren."

Einde jacht op konijn en haas?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie