Binnenland
BNNVARA

Extra aandacht voor de wilde eend in 2020: 'Broedvogels afgelopen 30 jaar met een derde afgenomen'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra aandacht voor de wilde eend in 2020: 'Broedvogels afgelopen 30 jaar met een derde afgenomen'

2020 is het jaar van heel veel: de Olympische Spelen, de verkiezingen in Amerika en last but not least, het is het jaar van de wilde eend. Voor velen is deze doodgewone vogel misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar in Vroege Vogels vertelt Erik Kleyheeg van SOVON waarom hij door dit nieuws een gat in de lucht sprong.

"De wilde eend is zó gewoon dat bijna niemand doorheeft dat sinds 1990 het aantal broedvogels met ongeveer een derde is afgenomen", zegt Erik Kleyheeg. "We denken dat dit komt omdat er te weinig kuikens groot worden om de populatie in stand te houden."

Krakeend gaat wel goed

Kleyheeg: "Vreemd genoeg gaat het met de krakeend juist wel goed. Die lijkt in zijn gedrag en zijn levenswijze heel erg op de wilde eend, alleen broedt de krakeend net wat later dan de wilde eend. Misschien zit daar wel de sleutel voor de oplossing van het probleem van de wilde eend."

Krakeend. Foto: Vroege Vogels/John Groenenberg

Help de wilde eend!

Stel je denkt nu, 'ik wil die wilde eend wel een handje helpen', dan heeft Kleyheeg alvast een tip: "Met wat kippengaas en stro kun je een heel eenvoudige broedkorf maken. Daarmee bescherm je de eenden tijdens het broeden en zorg je ervoor dat in ieder geval de eieren of de broedende moeder niet opgegeten kunnen worden door rovers."

Iedereen kan meedoen aan het onderzoek naar deze soort in het 'Jaar van'. Kijk op de speciale website hoe je – ook zonder veel ervaring – mee kunt helpen aan gedegen wetenschappelijk onderzoek! Vorig jaar was de wulp de vogel van het jaar.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie