Achtergrond
AVROTROS

Wonen en hoge energiekosten belangrijkste thema’s van dit moment

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wonen en hoge energiekosten belangrijkste thema’s van dit moment

EenVandaag en NPO Radio 1 Luistert naar jou hebben per provincie onderzocht welke thema’s daar het meest leven. Vooral het tekort aan betaalbare huizen en de hoge energiekosten springen eruit.

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

'NPO Radio 1 Luistert naar jou' gaat het land in

'NPO Radio 1 Luistert naar jou' gaat het land in

De woningmarkt staat in bijna elke provincie in de top vijf belangrijkste thema’s. In de dichtbevolkte provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht staat het op nummer één. Ook in Friesland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel haalt het de top drie.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en NPO Radio 1 Luistert naar jou. In samenwerking met de regionale omroepen werden per provincie honderden tot duizenden inwoners uit het Opiniepanel een lijst met provinciale thema’s voorgelegd. Hen werd gevraagd er drie aan te vinken die voor hen persoonlijk het meest belangrijk waren.

Wat opvalt is dat in de Randstadprovincies typisch landelijke thema’s de boventoon voeren: energiearmoede, asielopvang en de woningmarkt. Ook spelen typisch provinciale onderwerpen een grote rol. Zo staat in Noord-Holland de groei en overlast van Schiphol op nummer vijf en in Utrecht de verbreding van de A27 ter hoogte van Amelisweerd op nummer vier.

Kloof Randstad en provincie

In Drenthe zijn inwoners ook bezorgd over de kloof tussen hun provincie en de Randstad. Ook in Groningen speelt die kloof bij mensen, vooral op één thema: de afwikkeling van de aardbevingsschade. Groningers hebben het gevoel dat dit ondersneeuwt door de vele andere crises in 2022.

Ook als het gaat om de asielproblematiek voelen Groningers zich niet gehoord in de Randstad. Hoewel er nu geen mensen meer buiten moeten slapen, vinden Groningers dat er nog geen structurele oplossing is gevonden voor aanmeldcentrum Ter Apel.

Kerncentrales

In Zeeland springt het thema ‘kerncentrales’ in het oog in de lijst belangrijkste thema’s. Het kabinet maakte onlangs bekend er twee te willen bouwen naast de bestaande in Borssele, maar Zeeuwen in het onderzoek voelen zich daarmee kwetsbaarder worden voor dreiging van buitenaf.

“Als je ziet wat voor makkelijk doelwit de kerncentrales in Oekraïne zijn voor Rusland, moet ik even slikken bij het nieuws over die bouw”, zegt een Zeeuw in het onderzoek.

Lees op de site van EenVandaag welke vijf regionale thema’s inwoners het belangrijkste vinden in hun provincie. Op NPO Radio 1 is zondag 1 januari tussen 11.00 en 14.00 uur de aftrap te horen van NPO Radio 1 Luistert naar jou met hierin verdere toelichting op dit onderzoek.

Waar vind je NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Zondag 1 januari: De Nieuwjaarsduik in Scheveningen.

Maandag 2 januari: De ijsbaan op de markt van Gouda.
Dinsdag 3 januari: Het Huus van de Taol in Beilen.
Woensdag 4 januari: Het Literatuurtje in Roermond.
Donderdag 5 januari: Het Volkshuis in Zutphen.
Vrijdag 6 januari: Het Huis van Katoen en nu in Almelo.
Zaterdag 7 januari: De Meerpaal in Dronten.

Maandag 9 januari: Omnium in Goes.
Dinsdag 10 januari: Het Kielzog in Hoogezand.
Woensdag 11 januari: De Doarpskeamer in Akkrum.
Donderdag 12 januari: Het Leescafé in Heerhugowaard.
Vrijdag 13 januari: De Dorpsherberg in Oisterwijk.
Zaterdag 14 januari: Observant in Amersfoort.

Ster advertentie
Ster advertentie