Binnenland
KRO-NCRV

Nog veel vragen rondom rijlessen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog veel vragen rondom rijlessen

Eindelijk versoepeling van de coronamaatregelen, Nederland gaat weer 'open'. Eerst contactberoepen, dan horeca en musea en weer later campings en bijvoorbeeld ook sportscholen. Ook rijschoolhouder Bart Lieferink mag weer beginnen, maar hij heeft vooral veel vragen na gisteren.

Zijn leerlingen staan te popelen en ook hijzelf is blij dat hij weer aan de slag kan. "Ze app'en en sms'en regelmatig. Dus wat dat betreft is er een beetje meer zekerheid."

Maar er is ook nog veel onzeker. Want hoe organiseer je rijlessen, samen in een auto, terwijl je contact en verspreiding van het virus probeert te voorkomen?

Folie

"We hebben nagedacht over een soort folie waar je doorheen kunt kijken en nog steeds kunt ingrijpen als dat nodig is. Maar dat wordt waarschijnlijk afgekeurd door TNO", vertelt Lieferink.

Wat wél verplicht wordt, is dat er maximaal 2 personen in de auto mogen zitten. Met de ene leerling de andere vast ophalen, is dus uitgesloten. "Dan kun je echt niet meer op gezette tijden afspreken. Er gaat veel tijd en geld verloren ben ik bang."

Naast het ophalen en thuisbrengen, moet je tussendoor de auto ook grondig schoonmaken voor de volgende leerling. "Ook dat heeft nogal wat voeten in de aarde."

Rijexamens

Ook de rijexamens zullen een aangepast karakter krijgen. Normaal gesproken zitten de examinator, de docent én de leerling in de wagen. Nu mogen alleen de leerling en de examinator in de auto aanwezig zijn. "Vooral voor leerlingen met stress is dit lastig."

Ook bij het eindgesprek mag Lieferink als instructeur niet meer aanwezig zijn. "Ze zijn aan het onderzoeken of we dat mee kunnen luisteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie