Binnenland

Een proefdagje naar het pretpark? 'Negatief testbewijs ongeacht vaccinatie'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een proefdagje naar het pretpark? 'Negatief testbewijs ongeacht vaccinatie'

Tientallen locaties doen deze maand mee aan de proef met toegangstesten om te zien hoe evenementen met grootschalig testen weer van start kunnen. René Peul van Avonturenpark Hellendoorn in Spraakmakers: "Men moet vanaf 13 jaar en ouder een negatief testbewijs laten zien, ongeacht vaccinatie."

Een dierentuin, museum, een voetbaltribune en dus pretpark Hellendoorn behoren tot de locaties die door de ministeries uitgekozen zijn voor deze pilot.

Hellendoorn is het eerste pretpark dat op deze manier eenmalig haar deuren mag openen. "We hoorden gisteren dat we deze zaterdag 10 april open mogen", zegt woordvoerder Peul.

Testbewijs

Vorige zomer was het pretpark al open. Toen gelden alle coronamaatregelen voor mensen die binnen waren, waaronder de anderhalvemeterregel. Aanstaande zaterdag zijn deze regels hetzelfde. "Nieuw is dat er vooraf getest moet worden en mensen een testbewijs moeten laten zien die maximaal 40 uur oud is." Volgens Peul maakt het niet uit of mensen al gevaccineerd zijn of niet.

Het nieuws kwam gisterenmiddag rijkelijk laat, zegt Peul. Hij hoop dat ze alle bezoekers die toegelaten worden tijdig kunnen informeren over het verplichte testbewijs. "We zijn er klaar voor, maar er is maar plek voor een beperkt aantal mensen. 2000 man en vol is vol."

Efteling

Het Brabantse pretpark De Efteling doet niet mee aan deze pilot, maar is wél onderdeel van één van de Fieldlab-evenementen en opent eenmalig haar deuren op zaterdag 24 april.

Woordvoerder Steven van Gils van De Efteling. "Het grote verschil is dat bij ons de anderhalvemeterregel wordt losgelaten om te kijken hoe het contact tussen bezoekers onderling is. Wel moeten mensen een negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud laten zien bij binnenkomst.

De Efteling laat 8000 bezoekers toe, maar voor wie nu snel een ticket wil bestellen: volgens woordvoerder Van Gils worden eerst de abonnementhouders benaderd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie