Binnenland
NOS

Provincie Friesland pleit voor jagen op wolven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Provincie Friesland pleit voor jagen op wolven

De wolf maakt te veel slachtoffers in Friesland. Daarom moet er volgens de Provinciale Staten van Friesland actief op de wolf gejaagd worden. Voormalig boswachter en wolvenkenner Lennard Jasper vertelt over de wolf in het Radio 1 Journaal.

Friesland vindt dat er actief op wolven gejaagd mag worden

Mineur

De komst van de wolf was voor Jasper een mooi moment. Dat er meteen wordt gekeken naar het afschieten van de wolf wegens overlast maakt hem verdrietig. "Het stemt mij een beetje in mineur. De wolf is internationaal beschermd en is net terug in Nederland. Hij moet zijn weg nog terugvinden. Daar zijn vele organisaties voorstander van omdat de wolf de kans moet krijgen om Nederland te herontdekken en hier moet gaan wonen", vertelt Jasper. "We zijn nog helemaal niet toe aan het moment om na te denken over het beheren van een populatie die er nog niet is. Die populatie moet zich nog ontwikkelen."

Maatregelen

Maar veehouders zijn het daar niet mee eens. Hun schapen en andere dieren worden doodgebeten door de wolf. "Ik begrijp heel goed dat schapenherders er last van hebben. Ik woon zelf in een wolvenleefgebied op de Veluwe. Ik heb veehouders geholpen om de omslag te maken met vee houden in een gebied waar ineens wolven zijn. Je moet nauw met de veehouders samenwerken om tot goede preventie en maatregelen te komen. Die gebiedsgerichte schadepreventie moet veel beter en sneller."

En dat betekent dus niet dat de wolf afgeschoten mag worden. "Maar de wolf is Europees beschermd, net als een edelhert. Dan wil je eerst de terugkomst van de wolf in goede banen leiden door met veehouders in gesprek te gaan om die samenhang te verbeteren. Dan denk ik: we hadden er al veel eerder mee aan de slag gekund. Maar ik snap de emotie enorm goed. Als je vee verliest doet dat enorm zeer, alleen de oplossing is niet wolven schieten."

Jasper vertelt welke maatregelen hij bedoelt. "Je kan wolf-werende maatregelen nemen, zoals het plaatsen van een hekwerk of raster, het ophokken van je vee als het nacht wordt. Denk ook aan honden die het vee kunnen beschermen of je vee dichter bij huis houden. Zo breng je de risico's naar beneden", eindigt Jasper.

item wolf

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie