Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom zorgen wolven voor hun zwakkere soortgenoot?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zorgen wolven voor hun zwakkere soortgenoot?

Voor oud-undercoveragent Marcel van de Ven is de wolf een voorbeeld. Het dier wordt vaak afgebeeld op emblemen binnen specialistische eenheden van de politie en ook als het gaat over leidinggeven en samenwerken is de wolf een symbool. Nog zo'n goede eigenschap van de wolf: ze zorgen voor de zwakken en zieken in hun groep. Waarom doen ze dat eigenlijk?

Video niet beschikbaar

Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers is bij wolvenexpert Glenn Lelieveldover op de Veluwe om hem deze vraag voor te leggen. "Wolven zorgen niet zomaar voor een soortgenoot", zegt Lelieveldover. "Dat doen ze alleen binnen de roedel." En de roedel kun je volgens hem zien als een soort gezin, met vader, moeder en kinderen.

"Als één van de wolven gewond is geraakt door bijvoorbeeld een schop van een hert tijdens de jacht, dan wordt hij opgelapt door de rest van de roedel."

Hoever gaat deze zorg?

Volgens de wolvenkenner gaat de zorg sowieso niet buiten de roedel, maar ook binnen de roedel kan de zorg niet altijd gedragen worden. "Als een van de ouders gewond raakt in het voorjaar - als er genoeg voedsel te vangen is - dan kan een van de ouders het nog wel aan", zegt Lelieveldover. "Maar in de winter kan het een zware dagtaak worden en kan het alsnog misgaan."

En als er niet genoeg voedsel is voor de hele roedel, valt het gezin alsnog uit elkaar. "Dan kunnen jonge wolven op zwerftocht raken."

Zwerftocht

Kinderen zullen sowieso minder snel voor hun ouders zorgen. "Als ze nog onvoldoende hebben leren jagen, dan kan dat ook leiden tot een spoor van vernieling zoals we in Brabant en Gelderland hebben gezien met de gedoden schapen."

Het zijn vooral dieren met complexe sociale structuren die voor elkaar zorgen, zegt Lelieveldover. "Bij primaten en hondachtigen is dit gebruikelijk, maar bij beren en katachtigen minder omdat zij meer op zichzelf zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie