Binnenland

Mantelzorgers staan onder druk, meer dagbesteding nodig

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mantelzorgers staan onder druk, meer dagbesteding nodig

Mantelzorgers hebben nog steeds last van afgeschaalde zorg als gevolg van de coronacrisis. In juni kon alle zorg weer worden opgestart, maar dat is lang niet overal met succes gelukt. Met name dagbesteding, dagactiviteiten of andere vormen van tijdelijke overname van zorg zijn nog niet of slechts deels opgestart.

"Thuis gaat het allemaal wel, maar het grootste probleem zit bij de dagbesteding. Dat betekent voor de mantelzorgers dat zij nog steeds zelf deze ondersteuning moeten geven", vertelt Liesbeth Hoogendijk, directeur bij belangenvereniging MantelzorgNL.

Mantelzorgers geven aan dat die intensiteit hen zwaar valt en dat zij zich inmiddels overbelast voelen. Verslaggever Jeroen de Jager ging ook langs bij mantelzorger Wilma Heemskerk, haar partner Jaap heeft MS en daarom constant zorg nodig. Jaap vond het moeilijk dat er geen dagbesteding voor hem beschikbaar was.

Te weinig tijd voor ontspanning voor mantelzorgers

"Je moet toch wat met je leven, ik vond het best een probleem. Het betekent voor mij dat ik gewoon kan werken." Het wegvallen van de dagbesteding betekende dat hij thuis moest zitten. Ook voor Wilma was dat zwaar. "Hij had geen prikkels, geen stimulans om iets te doen. Hij was in eerste instantie vijf halve dagen weg. Toen kon ik ook mijn eigen ding doen."

Mantelzorgers zeggen in een enquête dat zij altijd aan staan en bezig zijn met de zorg voor de dierbare. Doordat er geen vrije tijd is zijn mantelzorgers vaak vermoeid en is er bij Wilma sprake van een constante spanning in haar lijf. "De groep mantelzorgers werd gewoon in de steek gelaten. Juist zij werden driedubbel belast. Ik denk dat heel veel mantelzorgers om zullen vallen als er niets gebeurt."

Meer dagbesteding nodig

Volgens Hoogendijk is de situatie van Hoogendijk tekenend voor de huidige situatie in de mantelzorg. "Deze situatie is zeker tekenend voor mantelzorgers die een forse zorgtaak hebben. Er worden nu mensen thuis gehouden die anders ook in een instelling opgenomen zouden kunnen worden. De mantelzorgers moesten het echter echt allemaal zelf gaan doen."

Hoogendijk vindt het dan ook zorgelijk dat er geen enkele mogelijkheid is voor mantelzorgers om even tot zichzelf te komen. "Waar nu dagbesteding beperkt blijft tot 2 uur per dag, zouden we graag zien dat het stijgt naar zo'n vijf uur per dag. Zorgaanbieders moeten beter gaan kijken naar wat zij nog meer kunnen doen. Dat kunnen ze niet alleen doen, dat moeten ze echt met gemeenten doen. Maar het uitgangspunt moet zijn dat er gewoon honderd procent dagbesteding is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie