Het empathische huis ontlast mantelzorgers: 'Zo behouden ouderen met dementie hun dagelijks ritme'
- Nieuws
- Het empathische huis ontlast mantelzorgers: 'Zo behouden ouderen met dementie hun dagelijks ritme'
Een woning die via allerlei technische snufjes met dementerende ouderen kan meedenken en -voelen: dat is het 'Empathische huis'. Deze woning moet zorgverleners en mantelzorgers ontlasten en wordt momenteel getest in Arnhem. Hoognodig, want vorig jaar zijn er een recordaantal ouderen opgenomen in een verpleeghuis omdat ze zich thuis niet meer konden redden. De woning is bedacht door Masi Mohammadi, hoogleraar slim leven aan de TU Eindhoven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze legt in Villa VdB uit hoe de woning werkt.
Video niet beschikbaar
Mantelzorger ontlast
In het empathische huis zijn allerlei technische snufjes verwerkt om het dagelijks leven van ouderen met dementie makkelijker te maken. "Het huis ziet eruit als een gewoon rijtjeshuis, de techniek is onzichtbaar verwerkt", vertelt de hoogleraar. Mohammadi was zelf mantelzorger en zag dat ouderen met dementie vaak een begeleider nodig hadden in het dagelijks leven. "Die begeleiding was vooral nodig bij dagelijkse taken zoals eten en slapen. In het empathische huis wordt die begeleiding via technische hulpmiddelen overgenomen van de mantelzorger", legt Mohamaddi uit.
Technische snufjes
Verslaggever Daan Langkamp ging langs bij het empathische huis om met eigen ogen te zien hoe zo'n huis werkt. Tijdens zijn bezoek merkte hij dat het empathische huis er volledig op is gebouwd om mensen met dementie niets te laten vergeten. Zo hoor je bij het opstaan een kledingadvies, schakelt het slimme fornuis automatisch uit als het eten in de pan gaar is en gaan de gordijnen in de slaapkamer automatisch dicht bij bedtijd. Ondertussen hoor je slaapgeluiden en wordt er een maan op de muur geprojecteerd. Tegelijkertijd klinkt een stem: "Het is nu echt tijd om naar bed te gaan." Volgens projectleider Toine van Lieshout zorgen deze technische hulpmiddelen ervoor dat ouderen met dementie hun dagelijkse ritme behouden.
Meevoelen
Het empathische huis denkt niet alleen mee met de bewoners, het huis voelt ook met hen mee. Zo zijn er sensoren aanwezig zodat het huis precies weet waar de bewoner is en welke stappen er worden gezet. "Als de bewoner een beetje verdwaalde stappen zet of lang op één plek blijft, dan kan het huis dat aanvoelen. Op basis daarvan gaat het systeem dan in overleg met de mantelzorger", vertelt de hoogleraar.
Delen van het empathische huis worden nu getest op ouderen met dementie. "Hierbij kijken we naar wat er precies werkt, bijvoorbeeld welk soort boterham we op de muur moeten projecteren om de senioren te laten eten", legt Mohammadi uit. Vooral vanuit de mantelzorgers ontvangt de hoogleraar positieve reacties op het huis. Toch zijn de ontwikkelingen en het onderzoek nog afgerond vertelt de hoogleraar: "Wij hebben plannen om in de toekomst ook een virtuele gastvrouw te ontwikkelen. Er kan dan in het huis een hologram verschijnen dat met de bewoner praat."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.