Binnenland
BNNVARA

Minderjarigen in Nederland al ruim 2,5 jaar niet dezelfde rechtsbescherming als elders in Europa

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Minderjarigen in Nederland al ruim 2,5 jaar niet dezelfde rechtsbescherming als elders in Europa

Een minderjarige verdachte moet áltijd aanspraak kunnen maken op een door de overheid betaalde advocaat. Dat is het oordeel van de Amsterdamse rechtbank. Volgens Reinier Feiner, advocaat en voorzitter van de Vereniging van Sociaal Advocaten, een baanbrekende uitspraak. "Ruim tweeëneenhalf jaar hebben kinderen in Nederland niet dezelfde rechtsbescherming gekregen als elders in Europa."

Op dit moment wordt een onderscheid gemaakt tussen jongeren die zijn aangehouden, en jongeren die niet vastzitten maar toch verhoord worden. Jongeren die zijn opgepakt en in de politiecel terechtkomen, hebben het recht op bijstand van een advocaat die door de overheid wordt vergoed, legt advocaat Reinier Feiner uit. "Terwijl als je als minderjarige een brief krijgt om op het politiebureau te komen omdat je verdacht wordt van een misdrijf, dan moet je zelf een advocaat betalen. Dat is voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar vaak niet te betalen en het mag eigenlijk niet uitmaken, vind ik althans, hoe groot de portemonnee van de ouders is."

En daarmee handelt Nederland in strijd met een Europese richtlijn. Het zou namelijk zo moeten zijn dat minderjarigen altijd rechtsbescherming moeten krijgen en de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank onderschrijft dat. "Minister Dekker van rechtsbescherming moet nu toch de portemonnee trekken om ervoor te zorgen dat minderjarige verdachten, als ze worden verdacht van een misdrijf, recht hebben op rechtsbijstand", zegt Feiner.

Belang van rechtsbijstand

Het is belangrijk dat ook een minderjarige die alleen verdacht wordt van een misdrijf rechtsbijstand krijgt, zegt Feiner. Dan heeft die persoon de mogelijkheid om uitleg te krijgen en om te overleggen over wat handig is om te zeggen. Feiner: "Dat betekent niet per se dat de advocaat zegt, zeg maar niks of vertel een leugen. Helemaal niet. Het gaat er juist om dat er uitleg wordt gegeven aan de minderjarige en de ouders. En, dat de politie de verklaring op een goede manier op papier kan zetten zodat er geen verwarring kan ontstaan en er geen onschuldige mensen worden veroordeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inhoud van de portemonnee

Feiner benadrukt dat de kosten van de advocaat voor de ouders en het kind best kan oplopen en niet iedereen kan dat betalen. Feiner: "De minister zegt, 'het is wel een recht maar je betaalt het zelf maar'. Het moet niet afhangen van de inhoud van jouw portemonnee of je rechtsbijstand kan betalen of niet."

De afgelopen twee en een halfjaar heeft Nederland een veel te beperkte uitleg gegeven aan de bescherming van de minderjarige verdachte, legt Feiner uit. "Er moet nu bekeken worden wat de schade daarvan is." Bovendien kan het ministerie nog in hoger beroep gaan, het is nog niet duidelijk of zij dat gaan doen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie