Binnenland
KRO-NCRV

Brancheorganisatie: Twee dagen kinderopvang voor niet-werkende ouders binnen paar jaar te organiseren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brancheorganisatie: Twee dagen kinderopvang voor niet-werkende ouders binnen paar jaar te organiseren

De brancheorganisatie Kinderopvang zegt het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) snel te kunnen uitvoeren. “Twee dagen opvang per week voor kinderen van nul tot vier jaar: dat kunnen we binnen een paar jaar organiseren”, zegt directeur Emmeline Bijlsma bij Spraakmakers.

De SER adviseert dat alle kinderen – ook die van niet-werkenden - in elk geval twee dagen per week naar de crèche moeten kunnen. Nu is de kinderopvangtoeslag alleen voor gezinnen waarin beide ouders werken, studeren, re-integreren of inburgeren. Ook moet het systeem van toeslagen simpeler, stelt de Sociaal-Economische Raad.

Uitvoerbaarheid

Bijlsma is blij met dit advies dat ze “gewogen, genuanceerd en uitvoerbaar” noemt. Toch zijn er ook uitdagingen. “We moeten op de eerste plaats voldoende medewerkers vinden, er is een groot arbeidsmarkttekort. Tegelijkertijd willen veel mensen in de kinderopvang werken.”

Ook hebben ze de hulp nodig van gemeenten bij het vinden van geschikte locaties die aan hoge eisen moeten voldoen. “Het wordt flink aanpoten, maar dat zijn we gewend.”

Gratis maken

De kinderopvang helemaal gratis maken, zoals de FNV deze week voorstelde, is volgens Bijlsma geen haalbare kaart op korte termijn. “Dat zou onherroepelijk leiden tot lange wachtlijsten en dat levert daarmee ook een probleem op voor de ouders die wél werken en de werkgevers.”

Ontwikkeling kind

Voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma denkt dat kinderopvang “essentieel” is voor de ontwikkeling van het kind. “Er worden nog steeds kinderen geboren in achterstandsposities. Wat is het dan fijn als je van meet af aan deze ontwikkeling meekrijgt.”

Wethouder Marjolein Moorman uit Amsterdam beaamt dit. Zij zegt dat sommige kinderen die nooit naar de kinderopvang of voorschool zijn geweest, een enorme achterstand op kunnen lopen nog voor ze aan de basisschool beginnen.

Amsterdam staat wat dat betreft model voor het advies van de SER. “We hebben voor iedereen zestien uur per week voorschool. Voor ouders die het niet kunnen betalen, doet de gemeente het”, vertelt de onderwijswethouder. “We zien dat dit enorme impact heeft op de kansen die kinderen later hebben.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie