Binnenland
BNNVARA

Ganzen hebben kinderopvang goed geregeld

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ganzen hebben kinderopvang goed geregeld

Het lijkt net een kleuterklas met een meester en een juf: een groep van tien, soms wel twintig jonge grauwe ganzen met een paar volwassen ganzen erbij. Ganzen gaan ook naar de crèche! Grauwe ganzen brengen hun jongen namelijk groot in een groep, maar waarom eigenlijk? Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt het in Vroege Vogels.

Ganzen gaan naar de crèche

In deze tijd van het jaar kan het goed zijn dat je een kuiken-dagverblijf ziet. Dat grauwe ganzen een kuiken-dagverblijf hebben is niet per se bijzonder. Ook andere dieren zoals eidereenden en bergeenden doen aan dergelijke crèches. Crèche-vorming komt over het algemeen voor bij vogels die in grote, wijde kolonies broeden, en waarvan de kuikens allemaal rond dezelfde tijd uit het ei komen.

De begeleiding van de groep is altijd in handen van een aantal voogden. Deze begeleiders zijn vaak familie van een aantal jongen in de groep. Het is interessant dat de begeleiders zonder direct voordeel voor zichzelf op de jongen van andere ouders passen.

Het kuiken-dagverblijf

Maar, het kuiken-dagverblijf heeft best wat voordelen door de kleintjes en de ouders. Zo is het in de groep makkelijker om te verdwijnen, wat de kans kleiner maakt dat je wordt gepakt door een roofdier. Bovendien, als het jong nog gevoerd wordt door de ouders, hebben de ouders door de crèche meer tijd om te zoeken naar voedsel.

In dit filmpje van Shanna Tijburg zwemt een grote ganzen crèche voorbij, bij elkaar gehouden door vier begeleiders:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie