Naar homepage
Onderzoek

Praktijkopleiding kinderopvang loopt storm
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Praktijkopleiding kinderopvang loopt storm

Er is sprake van een heuse opleidingsgolf in de kinderopvang. Maar die ontwikkeling heeft ook een keerzijde: bij het meldpunt van FNV zijn in een week al 65 meldingen binnengekomen over misbruik van werk-leerstudenten, bijvoorbeeld door ze als volwaardig werknemer in te zetten.

Stagemisbruik

Het werk-leer-traject is erg populair in de kinderopvang, ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het aantal BBL'ers is in een jaar ruim verdubbeld, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio op basis van cijfers van DUO. In het studiejaar 2017/2018 volgden 1.140 studenten zo'n traject. In het studiejaar 2018/2019 waren dat er al 2.320.

De kinderopvang heeft te maken met een groot personeelstekort, waardoor het opleiden van nieuw personeel bittere noodzaak is. MBO-studenten die een werk-leer-traject volgen bieden uitkomst. Zij kunnen namelijk al snel worden ingezet. Maar dat gaat niet altijd goed, zo blijkt uit het aantal meldingen dat bij FNV binnenkomt.

Meldpunt

FNV opende op zondag 3 november een meldpunt naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio. In die uitzending kwam naar voren dat werk-leerstudenten zonder afgeronde examens ingezet worden als volwaardig werknemer in de zorg. Omdat het personeelstekort in de kinderopvang groot is, opende FNV het meldpunt ook voor die sector. Een personeelstekort verhoogt het risico op misbruik van werk-leerstudenten.

Quote

Misschien met speelgoedtrekkertjes naar Malieveld

Yvette Vervoort

Werkdruk

"Het tekort in de kinderopvang is relatief nog groter dan in het onderwijs", zegt Yvette Vervoort van Stichting Bureau Kwaliteit Kinderopvang. "Alleen mensen weten het niet. Misschien moeten we met speelgoedtrekkertjes naar het Malieveld", grapt Vervoort.

Vervoort maakt zich zorgen over de werkdruk op de kinderopvang: "Veel mensen in de kinderopvang werken parttime. Als er een tekort is, wordt gevraagd of ze een extra dag willen werken. Daarnaast vraagt de opleiding van de BBL'er tijd. Zo ontstaat er op de medewerkers een grote werkdruk. Werkgevers maken zich zorgen over het effect op die medewerkers."

FNV

Het meldpunt van FNV staat nog open. Via fnv.nl/stagemisbruik kunnen meldingen gedaan worden over stagemisbruik in de gehandicaptenzorg, kinderopvang en verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT).

Reporter Radio zendt zondagavond om 19.00 uur op NPO Radio 1 een reportage uit over de opleidingsgolf in de kinderopvang. Aansluitend is Pauline Slot (Universiteit Utrecht) te gast in de studio.

Ster advertentie
Ster advertentie