Binnenland
NOS

Zijn dolfinaria nog wel van deze tijd? 'Dolfijnen zijn totaal niet bestand tegen gevangenschap'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn dolfinaria nog wel van deze tijd? 'Dolfijnen zijn totaal niet bestand tegen gevangenschap'

De NS stopt de samenwerking met het dolfinarium vanwege zorgen over het dierenwelzijn. Dit doen ze na gesprekken met de actiegroep Bite Back, een dierenrechtenorganisatie die zich verzet tegen dierenleed. Met korting naar Harderwijk via de NS, dat kan dus niet meer binnenkort. Het is een bekende discussie, kan het nog wel? Maar welke rol is er weggelegd in de toekomst voor dolfinaria en dierentuinen?

NS verbreekt samenwerking Dolfinarium: is zo’n park nog van deze tijd?

"Ik denk echt dat dolfijnen nu behoren tot de dieren die compleet niet gemaakt zijn om in gevangenschap te leven", zegt bioloog Dirk Draulans in NOS Met het Oog op Morgen. "De ijsbeer is er ook een voorbeeld van. Dolfijnen en ijsberen zijn dieren die constant in beweging zijn. Constant zwerven, constant grote afstanden afleggen en die dan opsluiten in een, piepkleine naar hun normen, omgeving, dat is vragen om ellende."

Gevangenschap

Volgens Draulans gaan dieren als dolfijnen en ijsberen neurotisch gedrag vertonen in gevangenschap. "Het is niet voor niks dat het woord ijsberen in ons taalgebruik geslopen is. Ze worden letterlijk gek als ze niet een hun normale gedrag kunnen etaleren en voor die dolfijnen geldt exact hetzelfde”, vertelt hij. “Ze zijn totaal niet bestand tegen gevangenschap."

Dolfijnen leven in de natuur in sociale groepen, vertelt Draulans. "In familiegroepen en zo en in dolfinaria worden die initieel zo bij elkaar gedumpt. Vreemdelingen bij elkaar bij wijze van spreken. Dus die voelen zich al niet direct op hun op hun gemak. En net als wij mensen hebben zij voorkeuren en afkeren van bepaalde individuen, maar ze kunnen niet kiezen in gevangenschap. Dat komt er dan nog eens extra bij. Er is gewoon geen oplossing. Die dolfinaria moeten gewoon dicht."

Terug in het wild

Wat moet je dan met de dolfijnen doen? Een groot deel van de dieren zijn niet in de natuur geboren en kunnen dus niet zomaar 'terug' in het wild worden gelaten. In België heeft men gekozen voor een fokverbod. De dolfijnen die er al zijn, mogen blijven, maar ze mogen niet meer gefokt worden.

Draulans ziet toch liever een andere oplossing "Je kunt ze niet zomaar terug loslaten, want die zijn niet aangepast aan een leven in de natuur. Er moet eigenlijk gezocht worden naar een soort tussenoplossing, dat men baaien in de zee zou kunnen afsluiten en die dieren daar dan in laten. Dat zijn toch wat veel grotere en natuurlijkere omstandigheden om in te leven. Maar dat is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan." Om zo’n oplossing te realiseren zijn grote gebieden nodig, en hij betwijfelt om zoiets zou lukken. "Het is een moeilijk probleem."

OOG NS dolfi

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie