Binnenland
KRO-NCRV

Springen en juichen in het voetbalstadion: 'Je praat het recht voor jezelf'

foto: anpfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Springen en juichen in het voetbalstadion: 'Je praat het recht voor jezelf'

Afgelopen vrijdag waarschuwde demissionair minister Hugo de Jonge voetbalfans om dit weekend 'met je kont op een stoel te zitten' in de voetbalstadions. "Voetbal is emotie", zegt psycholoog Saskia Geraerts bij Spraakmakers. Volgens haar is het juist in dat emotionele moment heel moeilijk om jezelf aan de coronaregels te houden.

Wie de beelden van dit voetbalweekend heeft gezien, heeft met eigen ogen kunnen zien dat veel fans zich weinig aantrokken van de woorden van De Jonge. Hij zei ook dat het niet aan de coronaregels houden in stadions een reden kan zijn om de maatregelen aan te scherpen.

'Je gaat het goedpraten'

“Je bent van goede wil, maar in een emotionele opwelling kan het toch zijn dat je de regels voor jezelf een beetje ombuigt”, zegt Geraerts. Mensen zijn ook geneigd hun eigen gedrag goed te praten. “Je geeft jezelf dan toestemming gevende gedachten. Dan zie je je eigen situatie rooskleuriger in.”

Volgens Geraerts wordt dit versterkt als anderen om je heen zich ook niet aan de regels houden. “Als jij als een brave Sjaak op je stoel zit en om je heen wordt gedanst dan denk je toch: 'iedereen doet het dus dan kan ik het ook'. Dan moet je van goeden huize komen als je dan naar meneer De Jonge luistert.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stadionspeaker spreekt aan op eigen verantwoordelijkheid

De stadionspeaker van SC Heerenveen Andries Ophof probeert in zijn omroepberichten de supporters te herinneren aan de coronamaatregelen. "Je maakt er een beetje je eigen verhaal van en leert mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Je wil toch dat het stadion gevuld blijft? Dat is goed voor de club, voor de supporters en het voetbal."

Ophof probeert zijn mede-supporters eraan te herinneren dat de regels moeten worden nageleefd, omdat ze anders weer thuis voor de tv naar de wedstrijd moeten kijken. Dit weekend ging dat volgens hem prima bij de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. "Mensen wilde wel luisteren", zegt hij.

Volgens Ophof zijn mensen vatbaar voor het argumenten dat iedereen wil dat de stadions gevuld kunnen blijven. Bij eerdere regels was het moeilijker om supporters aan te spreken. "Natuurlijk moest ik eerder ook omroepen dat supporters niet mochten juichen. Dat is natuurlijk helemaal niet te doen. Je wordt meteen uitgefloten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie