Binnenland
KRO-NCRV

Holleeder is de 'Al Capone' van de Lage Landen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Holleeder is de 'Al Capone' van de Lage Landen

Sinds vandaag staat de documentaire Moorddossier Holleeder van misdaadverslaggever John van den Heuvel op Videoland. Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts bekeek de documentaire. "Na een uur heb ik wel weer genoeg van de focus op de bijna romantische kant van misdaad", zegt hij in Spraakmakers.

In de vijftig minuten durende documentaire praat Van den Heuvel met nabestaanden over de moorden waar Holleeder mogelijk achter zit. Zo vertelt Sonja Holleeder over haar ex, de in 2003 geliquideerde Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Ook April van der Bijl, dochter van de in 2006 vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl, komt aan het woord. Ze was destijds 18 jaar oud toen haar vader in zijn Amsterdamse café werd doodgeschoten. Ferry de Kok praat met de Telegraaf-journalist over het overlijden van zijn goede vriend John Mieremet, die in 2005 in Thailand werd geliquideerd.

Quote

Wat zijn we toch veel bezig met zulke nare mensen

Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts

Zelf vertelt de misdaadverslaggever over de inbraak bij hem thuis, waar volgens hem handlangers van Holleeder achter zitten. Vooral het verhaal van April greep Wijndelts aan. "Ik vond het hartverscheurend. Dat was echt heel verdrietig. Als Van den Heuvel het doel had om het leed te tonen, is dat uitstekend gelukt."

Grootste opperboef

Toch knaagt het bij Wijndelts. "Wat zijn we toch veel bezig met zulke nare mensen. Dat is het gevoel dat zich een beetje aan mij opdringt.'' Volgens de Vrij Nederland-hoofdredacteur wordt de Amsterdamse crimineel inmiddels haast neergezet als "de grootste opperboef, onze eigen Al Capone".

Ster advertentie
Ster advertentie