Binnenland
KRO-NCRV

'Reizigers uit China testen op Covid is een politiek statement'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Reizigers uit China testen op Covid is een politiek statement'

"Tijdens de pandemie is gebleken dat het testen op vliegvelden weinig zoden aan de dijk zet", zegt epidemioloog Marc Bonten van UMC Utrecht bij Spraakmakers.

Moeten we bang zijn voor een nieuwe coronagolf vanuit China? Of is het geen 2020 meer en hoeven we dus ook niet meer zo te handelen?

Nu het aantal coronabesmettingen in China explodeert, nemen steeds meer landen maatregelen tegen reizigers. Onder meer de VS, Japan en Italië vragen om een testbewijs van reizigers uit China. Nederland doet dit nog niet, omdat er geen sprake is van een 'nieuwe gevaarlijke coronavariant'. Al is daar eigenlijk weinig zicht op; China monitort dit niet.

Daarom is de stelling bij Stand.nl: 'Ook Nederland moet reizigers uit China testen op corona.'

Afweer

"Het virus is hard bezig om de hele Chinese bevolking van 1,4 miljard mensen te besmetten. In een bevolking die beperkt gevaccineerd is, betekent dit dat het virus vrijuit rondwaart. Dit gebeurt met zeer veel vermenigvuldigingen en zeer veel varianten." Dat zegt Jacques van Dongen, hoogleraar Medisch Immunologie aan het LUMC in Leiden. Tegelijk stelt Van Dongen dat het tot dusver gaat om varianten die voor ons geen enkel gevaar opleveren, omdat we in Nederland en in de rest van Europa een hoge vaccinatiestatus hebben.

Van Dongen legt uit dat pas wanneer mensen meer afweer opbouwen, er virusvarianten ontstaan die ontsnappen aan die bestaande afweer. "Dus als het virus meer en meer rondwaart in China, of wanneer het land toch start met vaccinaties, een groot deel van de bevolking meer afweer opbouwt. Dan ontstaan dus die varianten die ontsnappen aan die afweer, en die varianten kunnen voor ons wel van belang worden."

Testen

Van Dongen vindt dat het een goede suggestie kan zijn om reizigers uit China te testen aan de grens. "Maar alleen als het uitsluitend gaat om inzicht te krijgen in de nieuwe varianten. Dat moet je op Europees niveau doen en er moet een duidelijk doel geformuleerd worden over waarom je dat precies doet."

'Politiek statement'

Epidemioloog Bonten zet vraagtekens bij doel van het testen van reizigers uit China. "In Nederland hebben we een hoge circulatie van Covid en andere virussen, dus het doel kan niet zijn om het virus uit het land te houden. Dat is een maatregel die heel weinig effectiviteit heeft. Mensen reizen vanuit alle delen van de wereld, waar ook nieuwe varianten kunnen ontstaan. En tijdens de pandemie is gebleken dat het testen op vliegvelden weinig zoden aan de dijk zet."

Op de vraag hoe je zorgwekkende varianten dan wel moet ontdekken, stelt Bonten: "Die varianten zullen zichzelf aandienen als ze er zijn, anders zijn het geen varianten waar we ons zorgen om hoeven te maken." Hij stelt dat wereldwijd veel getest wordt op varianten. "China is daarin wel een beetje een blinde vlek. Maar wanneer een relevante variant in China zou ontstaan, zal die ook binnen no time het land verlaten en wordt die vanzelf opgepikt. Een variant die maandenlang onder de radar zou blijven lijkt mij bijna uitgesloten."

Vooraf maatregelen nemen tegen gevaarlijke nieuwe varianten noemt Bonten een illusie. "Er zijn honderdduizenden varianten. Je weet daarvan niet of ze schadelijk zijn voor ons. Dat blijkt pas als er veel van dezelfde variant opduikt. Het heeft tijd nodig voor een variant om kleur te bekennen en voor ons om erachter te komen wat die kleur dan is." Het op Europees niveau testen van reizigers uit China noemt Bonten "eerder een politiek statement, dan een epidemiologisch onderbouwd statement".

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie