Buitenland
VPRO

Exit-golf raast door China: 'Het is kiezen uit twee kwaden, lockdown of corona'

foto: Eva Rammeloo
  1. Nieuwschevron right
  2. Exit-golf raast door China: 'Het is kiezen uit twee kwaden, lockdown of corona'

De Chinese regering heeft haar zero covid-beleid losgelaten, met als gevolg dat het coronavirus zich in een rap tempo door het land verspreidt. En dat terwijl China drie jaar lang draconische maatregelen trof om het virus buiten de deur te houden. Correspondent Eva Rammeloo reisde voor Bureau Buitenland naar het Chinese Shahe, de stad die begin december als eerste het zero covid-beleid losliet.

De eerste Chinese stad die de strenge corona-politiek losliet

Waarschuwing

Ze zijn inmiddels de tel kwijt, vertelt Rammeloo. Het aantal besmettingen in Shahe is zo hoog, dat de lokale autoriteiten het dagelijks testen van mensen niet meer kunnen bijbenen. Het stadje zat dit jaar al drie keer in een strenge lockdown. Maar wie nu naar buiten wil, betaalt daar een prijs voor. Daarom blijven veel mensen binnen. En dus wordt deze situatie opnieuw beschouwd als een lockdown. "Lockdown of koorts. Het is kiezen tussen twee kwaden. Het virus krijg je toch wel", vertelt een dokter uit het dorp aan Rammeloo.

Huang Yanzhong, deskundige in de internationale gezondheidszorg voor de Amerikaanse Council on Foreign Relations, waarschuwt voor de schade die deze coronagolf kan aanrichten. Het gaat om de zogenoemde exit-golf. "Chinezen hebben nauwelijks immuniteit opgebouwd en zijn onvoldoende gevaccineerd. De Omikron-variant mag dan minder dodelijk zijn. De grote golf besmettingen die er nu aankomt, zal net als in veel andere landen slachtoffers maken."

Radicale ommezwaai

Schokkend, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC over deze radicale ommezwaai in het beleid van de Chinese regering. Uit recent onderzoek blijkt dat deze golf een miljoen doden kan opleveren in China. "Je zou hopen dat ze een exit-plan hadden voorbereid. Maar daar lijkt het niet op. Wat we nu zien is van alles naar niks." Volgens de viroloog kan het niet anders dat deze ommezwaai gepaard zal gaan met 'heel veel infectieziektes, ernstige ziekte en sterfte'.

Gaat het virus ver circuleren in het land, dan kunnen er nieuwe varianten ontstaan, zegt Koopmans. Of dat problemen gaat opleveren voor de rest van de wereld, is maar de vraag. "Dat zou kunnen als er varianten komen die ontsnappen aan onze vaccin-immuniteit. En de kans daarop is niet heel groot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie