Binnenland
BNNVARA

Opletten met isoleren: purschuim kan gezondheidsklachten veroorzaken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Opletten met isoleren: purschuim kan gezondheidsklachten veroorzaken

Bij het isoleren van woningen wordt vaak purschuim gebruikt. Dat is niet zonder gevaar. Er kunnen namelijk klachten ontstaan die gaan van rode ogen tot heftige luchtwegklachten. Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels. Hoe dat zit? Dat vertellen SP-Kamerlid Sandra Beckerman en Johan Timmerman van Volandis in De Nieuws BV.

Door middel van grote advertenties wilde Meldpunt PURslachtoffers aandacht vragen voor de gevaren van purschuim. Hierbij gaat het voornamelijk over vloerisolatie.

Gezondheidsklachten

Mensen die met purschuim werken én mensen bij wie de woning ermee wordt geïsoleerd kunnen klachten krijgen. Het isolatiemateriaal kan namelijk zorgen voor kleine klachten als rode ogen, tot heftige luchtwegklachten en klachten die niet meer weggaan. "Het zijn meerdere componenten die ófwel op zichzelf gevaarlijk zijn, ofwel als ze in aanraking komen met water of ander materiaal", vertelt SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

Hoeveel slachtoffers er zijn, is niet bekend. "Het Meldpunt PURslachtoffers houdt het bij en die spreekt over enkele honderden", vertelt Beckerman. "Maar die zeggen ook dat waarschijnlijk lang niet iedereen zich meldt, want ze zijn niet bekend."

Gevaren bekend bij bouwbedrijven

Bouwbedrijven kennen de gevaren van purschuim, vertelt Johan Timmerman van Volandis, het kenniscentrum dat zich in de bouw bezighoudt met gezonde en duurzame arbeidsomstandigheden. "Op het moment dat je een product inkoopt, krijg je daar ook de informatie bij hoe je daar veilig mee om moet gaan. Dus moeten bedrijven en werknemers op de hoogte zijn van de risico's die erbij horen."

Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels rondom het gebruik van purschuim. Dat betekent dat mensen een speciale opleiding moeten volgen voordat ze met een product mogen werken waar meer dan 0,1% isocyanaten inzit. Dat zijn de stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. En ook die opleiding moet voldoen aan een aantal criteria, vertelt Timmerman.

Goedkoopste aanbieder

Hoewel alleen gecertificeerde bedrijven dit werk mogen uitvoeren, biedt dat geen garantie dat de werkzaamheden altijd volgens de regels worden uitgevoerd, zeggen zowel Timmerman als Beckerman. Timmerman legt uit dat vooral particulieren vaak voor de goedkoopste aanbieder kiezen die niet per se altijd de veiligste is. Het blijft dus een zaak van goed opletten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie