Binnenland
KRO-NCRV

FNV wil goedkoop huis voor starters in de zorg: 'Terug naar de verplegersflat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV wil goedkoop huis voor starters in de zorg: 'Terug naar de verplegersflat'

Studenten en starters in de zorg moeten een goedkope woning krijgen. Dat zegt Elise Merlijn van vakbond FNV Zorg & Welzijn bij Spraakmakers. De uitdagingen in de zorg vragen volgens haar om out of the box-oplossingen.

Video niet beschikbaar

Merlijn reageert op een voorstel van de V&VN. De beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden wil opleidingen in de zorg gratis maken. Dit om het hoofd te bieden aan het personeelstekort.

"Nou ik denk niet dat het de heilige graal is", zegt de vakbondsvrouw hierover. "Er is een veel breder pakket nodig." Op zich vindt ze het "een mooie geste" voor jongeren, maar uiteindelijk moet je de mensen ook vasthouden. "We moeten out of the box denken."

Zo bind je jongeren aan je

Bijvoorbeeld door de krappe woningmarkt mee te nemen in de oplossing. "Vroeger had je de verpleegstersflats. Misschien moeten we daar wel weer naar terug." Het zou voor studenten en starters dé manier zijn om een huisje te bemachtigen, zegt ze. En tegelijkertijd bind je jongeren aan je.

Daarmee kijk je breder dan alleen de arbeidsmarkt. "Misschien moeten we veel meer denken in de keten van leren, wonen, werken en privé." Aanwas van nieuwe mensen in de sector is hoe dan ook hard nodig, zegt ze. "Door het tekort blijft de druk op bestaande medewerkers bestaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie