Binnenland
NOS

Kabinet wil met spoed ruimere normen voor PFAS in de grond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil met spoed ruimere normen voor PFAS in de grond

Het RIVM moet zo snel mogelijk bepalen wat een veilige norm is voor het giftige PFAS in de bodem. Staatssecretaris Van Veldhoven wil uiterlijk 1 december duidelijkheid, zodat bouwprojecten weer kunnen doorgaan.

De bedoeling is dat de huidige, strenge norm van maximaal 0,1 microgram PFAS per kilo grond verruimd wordt, zonder dat de gezondheid of het milieu in gevaar komt. Daarom heeft Van Veldhoven het RIVM gevraagd met spoed op basis van recente metingen een landelijke norm op te stellen.

Jurgen van den Berg spreekt in het NOS Radio 1 Journaal met staatssecretaris Van Veldhoven.

Staatssecretaris Van Veldhoven over de norm voor PFAs in de grond

Geen risico

De grens van 0,1 microgram voor landbouw en natuur is afgelopen zomer door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld uit voorzorg. Er is nog veel onduidelijk over de gevaren van PFAS en daarom wilde het ministerie geen risico nemen.

Maar dat heeft veel projecten waarbij grond verplaatst wordt in de problemen gebracht. Veel van die grond voldoet niet aan de strenge normen. De grond moet worden getest en dat kost veel geld. Grondbanken en grondverzetbedrijven zijn terughoudend met het innemen van grond die niet getest is. Daardoor lopen projecten vertraging op of liggen stil.

Demonstratie bouwsector

Morgen komt de bouwsector, net als eerder de boeren, demonstreren in Den Haag. De bouwers zijn vooral boos over de stikstofregels, maar ook de PFAS-normen zijn hun een doorn in het oog.

Staatssecretaris Van Veldhoven zei eerder al dat ze volgend jaar met nieuw beleid wil komen, op basis van nieuwe onderzoeken naar de risico's van PFAS. Maar de nood is inmiddels zo hoog dat ze op korte termijn een oplossing wil.

"We kunnen PFAS niet uit de grond toveren, maar we kunnen ook heel veel wél", zegt Van Veldhoven. "We moeten zo snel mogelijk van de 0,1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is."

Ster advertentie
Ster advertentie