Binnenland
NOS

Twee jaar na ontdekking Ruinerwold-gezin: kinderen vertellen hoe het gaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee jaar na ontdekking Ruinerwold-gezin: kinderen vertellen hoe het gaat

Het is deze week twee jaar geleden dat een Drents gezin in één klap wereldnieuws werd. Een vader en zes van zijn kinderen leefden negen jaar compleet afgesloten van de buitenwereld in een boerderij in Ruinerwold. Het gezin werd ontdekt nadat een van de kinderen om hulp had gevraagd in een café.

De oudste vier kinderen deden eerder dit jaar hun verhaal in de vierdelige documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold. Die serie maakt deze week kans op de Gouden Televizier-Ring.

'Het échte verhaal'

Mar Jan verliet het gezin al in 2008, als eerste kind. Ze is blij dat de serie er is gekomen, zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen. "We vonden het belangrijk dat het échte verhaal naar buiten kwam. Er kwam veel naar buiten, maar niet van onze kant. Op een geven moment hadden we zoiets van: we willen ook wel vertellen wat er is gebeurd en wat we hebben meegemaakt."

Reacties

Haar broer Israël was erg overweldigd van alle reacties die de serie losmaakte. ''Ik had wel verwacht dat er reacties zouden komen, maar het werd allemaal zoveel groter ontvangen.'' Hij zegt dat het hem raakte dat mensen lieten weten er zelf ook wat aan te hebben. ''Er waren mensen die zeiden van: ik durf nu zelf hulp te zoeken doordat jullie zo open zijn.''

De verhalen van anderen hebben hem bovendien geholpen bij het verwerken van zijn eigen ervaringen. Hij zegt dat ze hem hielpen om dingen van een afstand te bekijken.

Crowdfunding

Eerder dit jaar werd met een crowdfundingactie ruim 460.000 euro opgehaald voor het gezin. Israël heeft met het geld onder meer een beugel kunnen betalen. Ook bekostigt hij zijn studie ermee. "Ik ben vorig jaar augustus begonnen met school. Op 13 oktober heb ik mijn propedeuse-uitreiking, dus ik heb mijn eerste jaar succesvol afgerond. En nu ben ik druk bezig met het tweede jaar."

Ook Mar Jan vond de financiële ondersteuning fijn. "Door alles wat er gaande was, was ik erg overspannen. Je hebt zoveel te verwerken. Ik ben maar gestopt met werken, want dat lukte niet meer. Dus het kwam wel van pas."

foto: NOS

Mar Jan en Israël in de studio van NPO Radio 1

Vader

De vader van het gezin, Gerrit Jan van D., verblijft momenteel in een zorginstelling. Mar Jan vertelt dat ze hem niet meer spreekt. "Hij zit op een medische plek, het geeft ons rust dat er een soort van toezicht is." Haar broer Israël sluit zich daarbij aan.

Gala

Donderdagavond staan Mar Jan en Israël op de rode loper bij het Gouden Televizier-Gala. "Het is iets heel moois na alle zware dingen die er zijn geweest", zegt Mar Jan. Ook Israël heeft er zin in. "Als je meedoet en zover gekomen bent, wil je gewoon winnen."

Hoe het nu gaat met de kinderen van Ruinerwold?

Ster advertentie
Ster advertentie