Binnenland
AVROTROS

'Hij kan alleen ja en nee knikken': Jongste kinderen Ruinerwold willen voor vader zorgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hij kan alleen ja en nee knikken': Jongste kinderen Ruinerwold willen voor vader zorgen

De vervolging van de vader in de zaak-Ruinerwold is van de baan. Gerrit Jan van D. is volgens deskundigen fysiek en verstandelijk te zwak om te worden berecht. Het is een uitzonderlijke uitspraak van de rechter. Maar wel een conclusie die past bij het beeld dat verslaggever Stefan Keukenkamp heeft van de vader. "Het is volledig onbekend wat hij nou begrijpt of niet. Hij kan alleen ja en nee knikken met zijn hoofd", zegt hij in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Keukenkamp volgt de Ruinderwold-zaak sinds die in oktober 2019 aan het licht kwam. Toen bleek dat Van D. jarenlang met zijn kinderen leefde in totale afzondering in een boerderij. Sindsdien zit de vader vast. Hij werd ervan verdacht zijn kinderen tegen hun wil te hebben vastgehouden en zou de twee oudsten seksueel hebben misbruikt. "Die verdenkingen zijn vanaf het begin gerezen", aldus Keukenkamp. "De vader heeft nooit zelf zijn verhaal kunnen vertellen. Maar door documentatie hebben we wel een inkijkje kunnen krijgen in zijn leven."

Tweespalt tussen de kinderen

Door de uitspraak van de rechter komt Van D. op dit moment op vrije voeten. Zijn jongste kinderen vangen hem op. "Er is een tweespalt tussen de kinderen. De jongste kinderen staan achter hun vader."

Deze jongste kinderen hebben een online-verklaring uitgebracht. Keukenkamp leest daarin dat zij voor hun vader willen zorgen. “Ze zeggen daarin: 'Hij is onze papa'. " Zij nemen het hun oudere broer kwalijk dat hij hen heeft verraden. "Ze stellen dat zij pas na de inval zijn getraumatiseerd. Ze zeggen: 'Wij leefden het leven dat wij wilden'."

Geen straf

Dat Van D. niet wordt vervolgd, komt hard aan bij met name de oudste kinderen, zei het OM eerder al. Volgens de officier van justitie hoopten ze dat een rechter ging vaststellen dat hun enorm leed is aangedaan.

"Maar het blijft ontzettend jammer voor hen dat deze gruweldaden geen strafrechtelijk oordeel krijgen. Daar worstelen zij nog wel mee", aldus hun Advocaat Corinne Jeekel eerder vandaag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie