Naar homepage
Cultuur & Media

Situaties als Ruinerwold leren ons het belang van onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situaties als Ruinerwold leren ons het belang van onderwijs

[NTR] Het recente nieuws uit Ruinerwold, waar een gezin onder leiding van een zeer gelovige vader in totale afzondering heeft geleefd, doet sterk denken aan het verhaal van de Amerikaanse schrijver Tara Westover.

{podcast audio="117774" caption="#12 - Liesbeth Staats en Julie Blussé bespreken Wat we niet vertelden, Dierloos, Vaderland en Educated" }

Educated

Tara Westover schreef de autobiografische roman Educated, dat volgens The New York Times behoort tot de tien beste boeken van 2018. Dit jaar is het vertaald in het Nederlands, onder de titel Leerschool. Het boek is een wereldwijde bestseller.

Door het nieuws uit Ruinerwold kwam dit boek bij Liesbeth Staats (presentator bij Nooit Meer Slapen - VPRO) naar boven: "Want dit boek is een verhaal van een jong meisje dat opgroeit in een Mormoons gezin, op een eenzame berg in Idaho, Amerika. Officieel krijgen de kinderen thuis onderwijs, maar dat verwatert en uiteindelijk moeten ze meewerken in het bedrijf van haar vader."

Quote

Ik dacht, dat kan toch helemaal niet in Nederland

Julie Blussé

"De vader van het gezin denkt dat hij zich moet voorbereiden op het einde der tijden", zet Liesbeth het verhaal verder uiteen. "Hun hele dagelijks bestaan staat in het teken van De Dag Des Oordeels. Het gezin gaat zich steeds meer isoleren en er ontstaat een hele gewelddadige spiraal van ongezonde relaties. Het meisje snakt naar kennis. De schrijver maakt in deze roman ongelooflijk invoelbaar wat het met iemand doet als je onthouden wordt van kennis en de toegang naar school wordt afgesneden."

In het geval van Tara Westover lukt het haar zichzelf wiskunde en grammatica bij te brengen. Op haar zeventiende meldt ze zich aan bij Brigham Young University in Utah, en zo begint haar weg tot zelfontplooiing. Na haar afstuderen in 2008 (magna cum laude) wint ze een beurs voor Cambridge. In 2014 haalt ze haar PhD in geschiedenis aan Trinity College in Cambridge.

Ruinerwold

"Ik dacht, dat kan toch helemaal niet in Nederland", reageert Julie Blussé (presentator bij OVT – VPRO) bij het nieuws uit Ruinerwold. "We leven in zo’n klein land, kun je je hier nog verborgen houden voor de autoriteiten en van alles in Nederland? Het boek heeft een positieve boodschap; het idee dat je alsnog je plek in de maatschappij kunt vinden door te studeren."

Liesbeth: "Het boek is een hartstochtelijk pleidooi voor onderwijs. Om de luiken open te zetten naar andere ideeën en denkbeelden. Ik ben zo blij dat ik nu over dit boek mag vertellen. Ik heb het deze zomer gelezen en toen was ik er ongelooflijk enthousiast over. Ik ging als een soort evangelist rond om het iedereen cadeau te doen."

Boekenpodcast

Educated is een van de boeken die besproken wordt in de nieuwste aflevering van de NPO Radio1 Boekenpodcast. Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden? Luister dan de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie