Binnenland
BNNVARA

Korans uitdelen in Arnhem volgens burgemeester Marcouch een 'vreedzame tegenactie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Korans uitdelen in Arnhem volgens burgemeester Marcouch een 'vreedzame tegenactie'

Morgen worden in het centrum van Arnhem korans uitgedeeld door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Dit is een tegenactie op de koranverbranding van de radicaal rechtse beweging Pegida, vorige week zaterdag in de Gelderse stad. In De Nieuws BV noemt burgemeester Ahmed Marcouch de tegenactie, "een mooie vreedzame tegenreactie en een toenadering door de hand uit te steken voor het gesprek. Dat juich ik wel toe."

"Zeker op zo'n gepolariseerd onderwerp heb je natuurlijk liever dat mensen contact zoeken met elkaar. De dialoog, het gesprek, of misschien wel een debat, want dat hoort bij de democratie", zegt de Arnhemse burgemeester Marcouch. Het idee van het uitdelen van de koran en daarnaast het beantwoorden van eventuele vragen, vindt Marcouch dan ook "een mooie vreedzame tegenreactie en een toenadering door de hand uit te steken voor het gesprek. Dat juich ik wel toe."

Aan de demonstratie van Pegida in Arnhem moest vorige week de ME aan te pas komen. "De manifestatie was aangemeld en als burgemeester heb je dat dan de faciliteren en de manifestatie te beschermen. Want wij mogen geen oordeel hebben als burgemeesters op de inhoud van de manifestatie. Op het moment dat de inhoud strafbaar is, dan moeten de handelingen verricht worden en kan het OM van rechtswege optreden", aldus Marcouch.

Koranverbranding

Bij de aanmelding van de Pegida-manifestatie stond vermeld dat het ging om een koranverbranding: had burgemeester Marcouch de manifestatie dan niet beter kunnen verbieden? "Als burgemeester geef je geen toestemming", legt hij uit. "Als burgemeester heb je de aanmelding te lezen en vervolgens de openbare manifestatie te organiseren."

Wel kijkt een burgemeester naar de openbare orde en als die in het geding is, kan een demonstratie verboden worden. Marcouch: "Maar dat is een ultiem medium en dan moet je ook feitelijk, bijvoorbeeld vanuit politie informatie, duidelijk hebben dat je zo'n manifestatie niet kunt beschermen."

Impact op Arnhemmers

De impact van de manifestatie is groot, vertelt de Arnhemse burgemeester: "De impact op de mensen, moslims in Arnhem maar ook veel breder, op de Arnhemse inwoners: mensen begrijpen het niet. Hoezo is dit een manifestatie? Het raakt moslims ook diep in hun ziel omdat ze het gevoel hebben dat deze daad ook niets anders dan de bedoeling heeft om te provoceren en te beledigen. Dat raakt de mensen en dat zag je daar op het plein."

Marcouch vervolgt: "De koran is voor mij als moslim niet te verbranden. Je kunt allerlei boeken verbranden, ik vind dat zelf een achterlijk idee. En, dat kan ik vinden, maar als burgemeester ben ik voor demonstratierecht. Ik ben democraat en ik koester dat grondrecht, om dat te faciliteren en te beschermen. Net als ik dat even goed doe voor de vrijheid van godsdienst die in onze grondwet staat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie