Binnenland
BNNVARA

Het insect van het jaar 2022 is de waterschorpioen!

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Het insect van het jaar 2022 is de waterschorpioen!

Na een gloedvol betoog van 'ambassadeur' Pieter Derks werd de waterschorpioen dit voorjaar 'Insect van het jaar 2022'. Omdat de soort zich nú makkelijk laat zien, is Vroege Vogels op twee derde van ‘Het jaar van …’ pas naar dit bizarre beestje op zoek gegaan, samen met de organisatoren van de verkiezing, Aglaia Bouma en Menno Schilthuizen van Taxon Foundation.

Uit 20 duizend Nederlandse insecten kozen Aglaia Bouma en Menno Schilthuizen van Taxon Foundation een shortlist van vijf. Iedere soort werd gekoppeld aan een ‘BN’-ambassadeur, waarbij cabaretier Pieter Derks zich hard mocht maken voor de waterschorpioen.

Met een column in De Nieuws BV en een optreden bij Arjen Lubach op tv, heeft Derks zich uitstekend van zijn taak gekweten, waarna de waterschorpioen het eerste ‘Insect van het jaar’ werd.

foto: Rob Buiter

Geen schorpioen

De waterschorpioen is uiteraard geen schorpioen (want het is een insect) maar ziet er met wat fantasie wel zo uit. Zijn voorste pootjes zien eruit als de schaartjes van een schorpioen en aan zijn achterlijf heeft het dier iets wat met wat goede wil op een schorpioenenstaart zou kunnen lijken. In werkelijkheid is het een adembuis, of om met Derks te spreken: een snorkel aan zijn kont. Daarmee haalt het dier letterlijk adem, wanneer het vlak onder het wateroppervlak ligt.

Uit alle stemmers op de waterschorpioen werd ook één winnaar getrokken: Freek van Teeseling die als eerste prijs mee mocht met de ambassadeur om het insect ook daadwerkelijk te zoeken. Dat bleek niet heel lastig. Na een paar keer scheppen, vond boswachter Tijmen van Heerde het beestje in de oever van een plas in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Nieuw insect van het jaar

Over vier maanden moet er alweer een nieuwe ‘soort van het jaar worden gekozen. Iedereen mag daarvoor één van de 20 duizend Nederlandse insecten nomineren, zolang het maar niet wéér de waterschorpioen is. "En echt, alle insecten zijn gaaf", bezweert bedenker van de verkiezing, Aglaia Bouma. Derks stelt alvast voor om de duikerwants te nomineren, al was het maar omdat die zo onfortuinlijk was om tijdens de reportage tussen de scharen van de waterschorpioen zijn leven te moeten eindigen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie