Binnenland
BNNVARA

Komt Europese steur terug in Nederlandse wateren?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt Europese steur terug in Nederlandse wateren?

Afgelopen zomer zorgde de vondst van een aangespoelde vis in de Europoort voor grote opwinding. Het enorme dier werd hier door een sportvisser gevonden, en leek verdacht veel op de verdwenen Acipenser Sturio: de verdwenen Europese steur. Dat moest nog wel bevestigd worden door DNA onderzoek. Vroege Vogels bezoekt Niels Breve, steurexpert, de universiteit van Wageningen.

Komt Europese steur terug in Nederlandse wateren?

Tot in de jaren 50 zwom hij nog in de Nederlandse binnenwateren: de Europese steur. Het is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren en kan wel 3,5 meter groot worden en 300 kilo wegen.

Deze prehistorische vis zwom duizenden jaren vanuit de Noordzee de Rijn in om te paaien, dus om eitjes af te zetten. Toen halverwege de vorige eeuw de waterkwaliteit achteruitging, verdween ook de steur uit de Nederlandse binnenwateren.

Teruggezet

Omdat de waterkwaliteit in de Rijn de afgelopen jaren weer omhoog is gegaan, hopen onderzoekers en experts op terugkomst van de steur. Afgelopen jaren zijn er al meerdere keren jonge steuren uitgezet, in de hoop dat ze zich weer definitief in Nederland gaan vestigen. De destijds jonge steuren zijn nu paairijp, dus dat er eentje in het Hartelkanaal, een belangrijke verbinding tussen de Noordzee en de Rijn was gevonden zorgde voor veel opwinding.

foto: Pleun Aarts

Niels Breve in het lab

Exoten

Er zijn zo'n 25 steurenfamilies, die erg op elkaar lijken. Ookal leek het op foto’s om een inheemse Europese steur te gaan, afgelopen week werd duidelijk dat het gevonden exemplaar in de Europoort een Siberische steur is.

Waarschijnlijk is deze vrijgelaten door iemand die de Siberische steur in zijn vijver had. Slecht nieuws volgens Brevé: "De exotische steuren kunnen de originele steur verdrijven. En die willen we juist zo graag weer terug in onze Nederlandse wateren. De terugkomst van zo'n bijzondere vis zou hét teken zijn dat het weer goed gaat met ons aquatisch ecosysteem."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie