Binnenland
BNNVARA

Jan Wolkers Prijs 2022: deze boeken maken kans!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Wolkers Prijs 2022: deze boeken maken kans!

In Vroege Vogels is vanochtend de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 bekendgemaakt. Van de ruim 140 boeken die zijn ingezonden zijn er nog vijf over.

Dit jaar had de jury van de Jan Wolkers Prijs keuze uit meer dan 140 boeken die zijn verschenen tussen 1 juni 2021 en 1 juni 2022. Het scala van de inzendingen rijkt van veldgidsen, monografieën en kinderboeken tot poëziebundels, naslagwerken en romans. Wie er met de felbegeerde prijs naar huis gaat wordt op 23 oktober bekendgemaakt in Vroege Vogels.

De Shortlist

Het lied van de spreeuwOctavie Wolters (uitgeverij Ploegsma)

Wolven op het ruiterpad - Tijs Goldschmidt (uitgeverij Athenaeum)

Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl (uitgeverij van Oorschot)

Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel (uitgeverij Lemniscaat)

De vogel en de componist - Fernand Rochette (uitgeverij Sterck en de Vreese)

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Hans Mulder – De ontdekking van de natuur, Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2022: van vogelzang tot fladdertak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie