Binnenland
KRO-NCRV

'Staking ME tijdens coronaprotest gaat niet gebeuren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Staking ME tijdens coronaprotest gaat niet gebeuren'

Tijdens een grote coronademonstratie aanstaande zondag in Amsterdam wil de Mobiele Eenheid (ME) staken, maar rechtsgeleerde Jan Brouwer denkt dat dit niet gaat gebeuren. "De politie heeft niet onder alle omstandigheden het stakingsrecht."

Video niet beschikbaar

Volgens Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de politie stakingsrecht, maar moet de essentiële dienstverlening zoals zorg en veiligheid gewaarborgd blijven. "Een staking zou dusdanig moeten worden georganiseerd dat er maatschappelijk geen schade van wordt ondervonden."

Burgemeester Femke Halsema wil dat de Mobiele Eenheid die dag op volle sterkte aanwezig is en daarom denkt Brouwer dat de rechter de staking of werkonderbreking van de ME zal tegenhouden. "Het kan wel aangekondigd worden, maar het gaat niet gebeuren."

Keuze van het gezag

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP heeft de staking komende zondag aangekondigd omdat de "maat vol is". "Politiemensen werken onder zulke hoge druk, ze hebben amper een privéleven en er wordt maar niet geluisterd. Onze achterban accepteert het niet meer."

Quote

Eerder zijn ook voetbalwedstrijden verboden

Gerrit van de Kamp, politiebond ACP

Van de Kamp zegt dat de politie en de Mobiele Eenheid vaker hebben gestaakt, bijvoorbeeld rond voetbalwedstrijden. "Die wedstrijden werden vervolgens verboden."

Welk grondrecht kiest de rechter?

De rechter moet volgens hem kiezen tussen twee grondrechten: het recht op demonstratie en recht op staking/collectieve actie. "Het is een keuze van het gezag: welk grondrecht laat je hier prevaleren?"

Van de Kamp zegt dat de politiemensen ook niet willen staken, maar er wordt niet geluisterd in Den Haag. "We zijn al jaren bezig om aandacht te vragen voor de tekorten die dreigen en die dienen zich nu aan." Volgens Van de Kamp gaat dit over de ruggen van het politiepersoneel en hun gezinnen. "We doen dit niet om aandacht te vragen, maar om resultaten te boeken."

Leger inzetten

In De Telegraaf stelt vicevoorzitter van de politievakbond Albert Springer, dat de burgemeester het leger om ondersteuning zou kunnen vragen. Oud-commandant bij de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif, ziet dat niet zitten. "ME is echt een vak. Dat moet je leren."

De Kruif herinnert zich dat voor de missie in Bosnië militairen getraind werden voor deze taak. "Dat doe je niet zomaar. Crisisbeheersing op straat en hoe je gepast geweld gebruikt is heel moeilijk. Dus zomaar een blik soldaten opentrekken die de straat op kunnen zie ik niet zitten."

Stand.nl: 'Ook de ME moet kunnen staken'

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie