Binnenland
KRO-NCRV

'Dan sta je daar als ME'er van vlees en bloed, eindeloos volhouden gaat niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dan sta je daar als ME'er van vlees en bloed, eindeloos volhouden gaat niet'

"We zijn echt wel wat gewend als ME'ers en we zijn niet van suiker, maar de grootschaligheid en proportie van het geweld in Eindhoven was wel next level." Glenn stond als sectie-commandant van de Mobiele Eenheid (ME) afgelopen zondag in Eindhoven waar de rellen op zijn hevigst waren. In Spraakmakers vertelt hij over hoe hij die dag beleefde.

Als de ME opgeroepen wordt, dan weet je dat er iets verwacht wordt, vertelt sectie-commandant Glenn. "In eerste instantie probeer je te voorkomen dat het naar een escalatie gaat, daar spannen we ons hard voor in." Afgelopen zondag was er een duidelijk omslagpunt waarna Glenn het besef van tijd kwijtraakte. "We zagen mensen met geprepareerde kleding en wapens. Dat was duidelijk om tegen ons te gebruiken, er was namelijk geen andere partij."

Op adrenaline

Glenn kon af en toe met wat meer afstand naar de situatie kijken door zijn functie als commandant. "Je hebt dan de luxe om achter de manschappen te staan. De anderen staan vooraan in de linie en kunnen daar niet weg. Je maakt je zorgen over hun veiligheid en hoe je die kunt waarborgen, maar verder draai je op adrenaline en werkmodus."

Op een gegeven moment werd het zo druk op het 18 Septemberplein, in het centrum en vlakbij het station van Eindhoven, dat besloten wordt het plein te ontruimen. "Dat probeer je proportioneel te doen. Na al een hele tijd voor fascisten en nog veel meer zaken te zijn uitgemaakt, breekt op dat moment ongekend geweld los. Linies worden aangevallen, stenen worden gegooid, we zagen iemand met een zwaard."

Quote

Dan sta je daar als ME'er van vlees en bloed, eindeloos volhouden gaat niet

Glenn, sectie-commandant bij de ME

"Ondanks slagen met wapenstokken werden linies gepenetreerd", gaat Glenn verder. "Daar schrik je toch van als commandant." Als de situatie het toelaat, trekt de commandant zich een paar keer terug om vanuit een gepantserde wagen een plan te maken. "Je probeert het geweld gematigd en proportioneel te houden, maar ook de veiligheid van je mensen te waarborgen."

Als het waterkanon het begeeft, wordt uiteindelijk traangas ingezet. Iets wat zeer zelden gebeurt in Nederland. "In mijn twaalf jaar bij de politie heb ik dat nog nooit ingezet zien worden. Het waterkanon had een lekke band en daarmee viel slagkracht weg. Relschoppers, bijna allen volledig in het zwart gekleed, zien die lekke band en dat dat enorme gevaarte zich terugtrekt. Dan sta je daar als ME'er van vlees en bloed. Eindeloos volhouden gaat niet, daarom is er uiteindelijk traangas ingezet."

Spanning thuis

Toen de situatie iets rustiger werd, konden agenten stapsgewijs even naar binnen om te eten of naar het toilet te gaan. "En heel even die helm afzetten om elkaar aan te kijken." Zelf moest Glenn nog door naar Helmond om in de nacht door te werken. Toen het eindelijk even kon, belde hij direct zijn vriendin. "Die zit thuis de hele dag met spanning op de bank naar een livestream te kijken en herkent me aan mijn houding. Dan vertel je dat het goed gaat, maar ook dat je nog door moet naar een andere stad."

De ernst van de situatie kon hij pas achteraf inzien bij het afzetten van de helm op het bureau. "Je praat dan na met collega's, gaat naar huis waar je vriendin zit te wachten en je weer in een heel normale situatie terecht komt. Dan komen de appjes binnen en ontploft je telefoon met video's en dan besef je pas waar tegenover je hebt gestaan."

Hoe is het om als ME'er in de frontlinie te staan?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie