Binnenland
BNNVARA

Zelf energie opwekken, opslaan en omzetten in waterstof

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf energie opwekken, opslaan en omzetten in waterstof

In de Green Village van de TU Delft weten ze het zeker: in de niet al te verre toekomst kunnen we zelf energie opwekken met zonnepanelen, de stroom opslaan in een batterij en omzetten in waterstof. Op een apart gedeelte van de universiteitscampus worden de energiesystemen van de toekomst uitgetest in het onlangs door Eurocommissaris Frans Timmermans geopende 24/7 Energy Lab. Hebben we straks rode gasflessen gevuld met waterstof naast ons huis staan? We bespreken het in de uitzending van Vroege Vogels.

Sla je zelf opgewekte energie lokaal op: in waterstof

Op het terrein, een soort proeftuin voor energiesystemen staat een klein woonwijkje, waar ook echt mensen wonen. "Nu zitten die woningen nog op het net aangesloten, maar we willen ze binnen twee tot drie jaar allemaal lokaal voorzien van energie", vertelt projectleider John Schmitz. "Die energie moet je lokaal opslaan, want in de winter heb je veel te weinig zon. De zonnepanelen wekken stroom op en door die op te slaan in waterstof, kunnen we de woningen continu, elke minuut van het jaar, de van energie voorzien." Een brandstofcel zorgt ervoor dat waterstof weer in elektriciteit wordt omgezet.

foto: Henny Radstaak

Projectleider John Schmitz en directeur Marjan Kreijns van Green Village TU Delft

Niet teveel gedoe

Zo’n 35% van de energie wordt Nederland gebruikt in de bebouwde omgeving. Daar valt in het kader van de energietransitie dus een grote slag te slaan. "De eerste resultaten zijn veelbelovend", zegt Green Village-directeur Marjan Kreijns. Gelukkig maar, want in 2030 moet 40% van onze energie duurzaam zijn opgewekt. "We hebben enorme haast, we moeten grote stappen zetten nu".

De techniek is er bijna, maar zijn we er maatschappelijk en politiek wel klaar voor? Een vergunning voor het opslaan van waterstof heeft vooralsnog wel wat voeten in de aarde. "Vergeet de bewoners niet", waarschuwt Marjan Kreijns, "die moeten vooral niet te veel gedoe ervaren want anders gaan ze het niet doen."

foto: Green Village TU Delft

24/7 Energy Lab

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie