Binnenland
BNNVARA

Na jaren zit de tijger weer in de lift

foto: Jolanda Groeneveldfoto: Jolanda Groeneveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Na jaren zit de tijger weer in de lift

In China begint dinsdag het Jaar van de Tijger. Het nieuwjaarsfeest duurt officieel vijftien dagen. Niet alleen de Chinezen vieren feest. Ook natuurbeschermers zijn opgetogen, want na jaren lijkt het eindelijk wat beter te gaan met de tijger wereldwijd. Het Wereld Natuur Fonds komt ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar met een rapport over de bescherming van de tijger. In Vroege Vogels een gesprek met Femke Hilderink, wild-life expert bij het WNF.

Vrije val

Aan het begin van de 20e eeuw leefden er naar schatting nog zo’n 100.000 tijgers wereldwijd. In 2010 was dat aantal geslonken tot zo’n 3.200 exemplaren. Verschillende ondersoorten, als de Javaanse tijger en de Kaspische tijger zijn vermoedelijk zelfs uitgestorven. Het gestreepte roofdier is nu een van de meest bedreigde diersoorten in de wereld.

Belangrijkste oorzaken voor die enorme achteruitgang zijn het verlies van leefgebied, stroperij en de illegale handel in tijgerproducten. In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Met name in China en in Vietnam bestaat een hardnekkig geloof in de potentie-verhogende werking van medicijnen waarin tijgerdelen zijn verwerkt. In landen als Cambodja, Laos en Maleisië liggen in de bossen miljoenen strikken verstopt in tijgerleefgebied. Dit probleem is zo groot dat wel gesproken van een 'strikkencrisis'.

Tiger Summit

Ondanks de vele bedreigingen lijkt het de laatste jaren wat beter te gaan met de tijger wereldwijd. En dat heeft onder meer te maken met het vorige Jaar van de Tijger, in 2010. In Rusland werd in dat jaar een grote conferentie gehouden. Deze Tiger Summit was de start van een samenwerking tussen natuurbeschermers en dertien landen, waar de tijger voorkomt.

Een van de afspraken, die op de conferentie werd gemaakt is dat de wereldwijde populatie verdubbeld zou worden. Door onder anderen bestaande leefgebieden beter te beschermen en stroperij aan te pakken. Dit jaar organiseert Rusland een nieuwe top, waarbij de balans zal worden opgemaakt.

Succes

Een van de landen waar het weer wat beter gaat is India. Tussen 2006 en 2018 verdubbelde de tijgerpopulatie in het land tot meer dan 3.000 exemplaren. Zo’n driekwart van de wereldpopulatie leeft nu in het grote Zuid-Aziatische land.

Het is een opvallend succes, zeker omdat in de jaren '60 gevreesd werd dat de grote katachtigen door grootschalige jacht uit India zouden verdwijnen. Ook in de meeste noordelijke regio’s in hun leefgebied, in China en Oost-Rusland, neemt het aantal tijgers toe en verspreiden ze zich naar nieuwe gebieden. Het succes heeft ook een keerzijde. In landen als India zijn er steeds meer conflicten tussen mens en tijger.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie