Hanneke is dertien jaar en eenzaam: 'Ik realiseerde me dat ik niet echt bij de groep hoorde'
- Nieuws
- Hanneke is dertien jaar en eenzaam: 'Ik realiseerde me dat ik niet echt bij de groep hoorde'
Eenzaamheid wordt vaak met ouderen geassocieerd, maar het is ook een serieus probleem onder jongeren. In De Nieuws BV vertellen Niels (18), Emma (17) en Hanneke (13) over hun eenzaamheid en hoe ze ermee om gaan. Emma: "Ook al voel je je eenzaam, je kunt niet thuis gaan zitten."
Video niet beschikbaar
Vrienden maken, leuke dingen doen na school, ze willen wel, maar weten soms niet hoe. Eenzaamheid gaat niet om letterlijk alleen zijn. Niels, Emma en Hanneke leggen uit dat eenzaamheid juist ook aanwezig is als er mensen om je heen zijn. Socioloog Theo van Tilburg doet al 25 jaar onderzoek naar eenzaamheid en legt uit dat er niet bij horen ook een onderdeel is van eenzaamheid: "Voor sommige mensen is de eenzaamheid juist erger tussen andere mensen, omdat ze de aansluiting niet voelen".
Al op jonge leeftijd eenzaam
Op dit moment is Niels gelukkig een stuk minder eenzaam. Na de basisschool kwam voor hem het besef dat hij zich eenzaam voelde, een gevoel wat er achteraf gezien al wel langer was. Niels heef twee oudere broers, zij hebben wel veel vrienden, hierdoor vond Niels het nog lastiger. "Ik dacht eerst dat dit gevoel voor een deel hoorde bij het opgroeien."
Gelukkig hielp het om te praten met zijn ouders en gaven ze tips om makkelijker contact met anderen te maken. Emma heeft een oudere zus en ook haar zus heeft veel mensen om zich heen. Emma: "Ik heb wel eens gevraagd of ik mee uit mag, dan ben ik wel de deur uit, maar ik krijg geen nieuwe vrienden. Zo'n avond hielp wel tegen eenzaamheid, maar als ik dan weer thuis was, kwam de eenzaamheid weer terug."
Ik realiseerde me dat ik niet echt bij de groep hoorde
Bij Hanneke kwam het gevoel van eenzaamheid al op jonge leeftijd, op de basisschool in groep vijf. "Ik realiseerde me dat ik niet echt bij de groep hoorde, klasgenoten hadden andere interesses dan ik." Doordat Hanneke ook drie oudere broers heeft voelde ze zich volwassener dan de rest en kon ze geen aansluiting vinden.
Door de stichting Join us hebben Niels, Emma en Hanneke wel nieuwe mensen leren kennen. De stichting organiseert activiteit voor eenzame jongeren en helpt ze om contact te maken met anderen.
Verbindingen van het sociale weefsel staan onder druk in onze maatschappij
Een onoverkomelijk menselijk lot
Dirk de Wachter is psychiater en noemt eenzaamheid een onoverkomelijk menselijk lot. Wat volgens De Wachter speelt in onze maatschappij is dat mensen meer op zichzelf leven en inzetten op autonomie. ''Verbindingen van gezinnen en verbindingen van het sociale weefsel staan onder druk in onze maatschappij.'' Emma kan dit beamen, ze vertelt dat iedereen binnen haar familie erg op zichzelf is en dat ze niet het gevoel heeft dat het gezin één is.
Video niet beschikbaar
De kracht van social media
Social media heeft twee kanten, ergens zorgt het ervoor dat mensen altijd met elkaar in verbinding staan, maar het zorgt ook voor meer fysieke afstand tussen mensen. De Wachter is kritisch over social media, maar hij is niet tegen Facebook of internet. De Wachter: "Het zijn fantastische methoden om verbinding te maken, maar ik denk dat ware verbinding, zoals verdriet of moeilijkheden, meer moet zijn dan alleen een berichtje of een Instagram foto."
Berichtjes sturen naar elkaar werkt voor Niels wel positief. Niels: ''Stel, ik voel me eenzaam en ik stuur iemand een berichtje en die antwoord wel, dan heb je een soort verbinding. Het werkt iets." Emma heeft juist veel vrienden online leren kennen, en ziet haar online vrienden ook in het echt. "Ik ken ook mensen uit Amerika en India, die kan ik misschien niet zien. Maar we kunnen wel videobellen, dan zie je elkaar ook nog en heb je die verbinding", vertelt Emma.
De Nieuws BV staat op Tweede Pinksterdag in het teken van eenzaamheid