Jonge kinderen selecteren in topsport: 'Ik vraag me af hoe zinvol dat is'
- Nieuws
- Jonge kinderen selecteren in topsport: 'Ik vraag me af hoe zinvol dat is'
Kinderen die op hoog niveau sporten staan onder druk. Slapeloze nachten, ruziënde ouders, angst om te falen. Dat constateerde ook de hockeybond deze week, en die stopt daarom nu met selectietrainingen en -wedstrijden voor kinderen onder de 12.
Video niet beschikbaar
Is dat een goed idee? We vroegen het luisteraars, deskundigen en mensen uit ons Spraakmakersnetwerk. Moeten we kinderen inderdaad wat meer laten spelen op het sportveld of in de gymzaal, zonder druk of prestatiedrang? Of moeten we juist gedisciplineerd en ambitieus inzetten op jong talent als we als sportland een beetje willen meetellen?
Kinderen weerbaar maken
Pier Eringa, de baas van ProRail is ook vice-voorzitter van het amateurvoetbal bij de KNVB en Spraakmaker van de dag. Hij vindt het een belangrijk onderwerp en is het eens met de stelling. "We zijn er bij de KNVB mee bezig: wat moet je met dat snelle scouten en zware trainen bij jonge kinderen? We moeten een beetje af van die gekte. Maar aan de andere kant: één van de kenmerken van topsport is weerbaarheid. Je moet kinderen al jong weerbaar maken tegen een competitief bestaan."
Eringa heeft niet alleen als bestuurder te maken met de vraag hoe prestatiegericht kinderen moeten sporten. Zijn zoon speelde vier jaar bij Vitesse. "Het is stressvol. Voortdurend iedere wedstrijd moeten presteren, en eigenlijk iedere training word je beoordeeld. Dat legt veel druk, en als je dat vanaf een jaar of negen doet, dan doe je kinderen heel wat aan."
Niet iedereen is het eens met Eringa. Joyce is het oneens met de stelling, haar dochter zit in de selectie bij hockey. Ze meldt ons: "Ik heb het vanochtend met haar besproken en ze gaf aan dat ze er toen ze jonger was wel erg veel stress van heeft ervaren, en het ook niet leuk was als je vriendinnetje wel en jij niet verder werd geselecteerd. Aan de andere kant; met een goede begeleiding en relativering thuis kan je kind er ook veel van leren. Als ik kijk wat ze nu kan, is ze er echt niet slechter van geworden."
Schreeuwende ouders langs de kant
Mariëlle Beers reageert ook als ouder. Haar zoon voetbalt in het eerste team van de plaatselijke club. "Het probleem zijn niet de kinderen, maar de ouders. Ik zie ze iedere week langs de lijn staan, die denken dat hun kind de nieuwe Messi is. Dat zijn niet per se de kinderen die het meeste plezier hebben."
Dat bevestigt ook sportpsycholoog Gerard Weltevreden. "Ouders zijn vaak een grote veroorzaker van stress. Ze vertellen hun kind: dit is een selectietraining en nu moet het goed gaan, let hier op, doe dat niet. Misschien zijn ouders achteraf ontevreden over beslissingen en gaan ze daarover mopperen bij de coach. Kinderen krijgen dat mee en vinden het sporten minder leuk."
Foppe de Haan
Niet alleen ouders laten weten wat ze vinden van de stelling. Ook Foppe de Haan, van 2004 tot 2009 trainer van Jong Oranje, vindt dat we anders moeten omgaan met het selecteren van kinderen in de sport. Hij vindt de leeftijd van 12 zelfs nog te laag. "Ik ben voorstander van selecteren van kinderen rond veertien jaar. Dan weten ze zelf wel ongeveer wat ze willen en zijn ze minder kwetsbaar. Als je kijkt naar de cijfers, de meeste kinderen die zo jong geselecteerd zijn, redden het niet in de topsport. Als ze 14 zijn, kun je het talent veel beter inschatten."
De Haan is niet bang dat talent hierdoor niet genoeg ontwikkeld wordt. "Vaardigheden jong aanleren, daar is niks mis mee. Maar kinderen in voetbal met 8 jaar al selectie laten doen en die kinderen dan het hele land door slepen? Ik vraag me af hoe zinvol dat is. Je kunt ook een extra jeugdcoach naar talentvolle kinderen toe sturen en die af en toe een extra training laten doen."
Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!