Achtergrond
KRO-NCRV

Een Kamercommissie voor digitale veiligheid: is dat genoeg?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een Kamercommissie voor digitale veiligheid: is dat genoeg?

Met een nieuwe vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken lijkt de urgentie voor onze digitale veiligheid – waar experts Marietje Schaake en onderzoeksjournalist Huib Modderkolk al jaren op wijzen – doorgedrongen in Den Haag. In Spraakmakers: waar moet deze commissie, én een nieuw kabinet, mee starten?

Centrale regie

Huib Modderkolk doet voor de Volkskrant al jaren onderzoek naar onze digitale kwetsbaarheid en veiligheid. Hij is positief over de Kamercommissie, omdat het volgens hem al jaren ontbreekt aan regie. "We hebben de autoriteit persoonsgegevens, de minister van Veiligheid en Justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum. Die kijken allemaal naar een bepaald deel."

Volgens Modderkolk zijn onze (overheids-)instanties te versnipperd om onze digitale infrastructuur en veiligheid te waarborgen. "Elke keer komen we er achter dat de risico's verder reiken dan de oplossingen en instituten die we hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kamer

Marietje Schaake is directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Stanford en voormalig Europarlementariër voor D66. Ook zij is blij met meer regie en controle vanuit de Kamer. Zij heeft een behoorlijke wensenlijst waarmee de Kamercommissie aan de slag zou moeten. Er zou om te beginnen een soort scan van het land gemaakt moeten worden om te bepalen hoe afhankelijk we momenteel zijn van bedrijven en het buitenland.

"We besteden momenteel veel belangrijke netwerken en diensten uit aan bedrijven en dat is gevaarlijk." De scan moet volgens haar duidelijk maken hoe het staat met onze digitale soevereiniteit.

KPN en Huawei

Onlangs onthulde Modderkolk dat in 2010 Huawei-medewerkers alle gesprekken van KPN konden meeluisteren, zelfs die van toenmalig premier Balkenende. En dat lek bij KPN staat niet op zich. Individuele hackers en buitenlandse geheime diensten zijn in een digitale wapenwedloop terechtgekomen. Nederlandse telecom- en online netwerken blijven kwetsbaar.

Criminele of buitenlandse mogendheden kunnen gegevens gijzelen en dat kan overal de kop op steken, vertelt Schaake. "In ziekenhuizen, maar ook in de vaccinatielabs en laboratoria waar we nu met corona erg op leunen."

Voorwaarden voor bedrijven

De overheid zou volgens Modderkolk bepaalde uitgangspunten en voorwaarden moeten stellen aan telecom- en techbedrijven zodat onze data beschermd blijft. "Onze gegevens zijn in sommige gevallen heel kwetsbaar. Denk aan je medische gegevens of kijk naar de gegevens van kinderen uit de jeugdpsychiatrie die op straat kwamen te liggen. Je kunt voorwaarden stellen voor de bescherming daarvan."

Schaake vindt dat een goed begin, maar wil ook dat er consequenties verbonden worden wanneer het mis gaat. "Je moet gevolgen verbinden aan de schending daarvan."

Huib Modderkolk en Marietje Schaake over of er een minister van Digitale Zaken moet komen

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie