Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Verhoudingen tussen spionnen en politie flink verstoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Verhoudingen tussen spionnen en politie flink verstoord

De informatie die de rechercheurs van Team Criminele Inlichtingen (TCI) verzamelen is cruciaal in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Zij zijn de vooruitgeschoven post van de politie in de onderwereld en werken vaak met criminele informanten. Maar inmiddels zijn de verhoudingen binnen de TCI van de Landelijk Eenheid flink verstoord.

Het rommelt bij de spionnen van de politie

Onderzoek naar plichtsverzuim

Tegen twee leidinggevenden bij de inlichtingendienst van de politie loopt een disciplinair onderzoek wegens vermoeden van plichtsverzuim.

Het onderzoek volgt op een klacht van veertien teamleden. Ze storen zich onder meer aan de manier van leidinggeven en spreken van een verziekte werksfeer. In totaal lopen er disciplinaire onderzoeken naar drie mensen van het TCI. Deze heimelijk opererende en afgeschermde afdeling spreekt met informanten die kennis hebben over criminele organisaties of hier zelf inzitten. De politie heeft het bestaan van de onderzoeken bevestigd.

Uit gesprekken met politiebronnen en inzage in interne documenten blijkt dat er bij het TCI al langere tijd problemen zijn. Leidinggevenden zouden volgens hen misstanden hebben afgedekt en elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Klachten zijn niet opgepakt en problemen niet opgelost, met verstoorde verhoudingen en wantrouwen tot gevolg. Ook is er melding gedaan van het opzettelijk zoekmaken van officiële stukken, blijkt uit documenten die Argos heeft ingezien.

De problemen hebben volgens politiebronnen gevolgen voor het functioneren van het TCI. Inlichtingenmedewerker zouden vanwege onderling wantrouwen niet meer alle tips van informanten durven te delen met het eigen team.

"Een van de chef's zou tijdens een interne presentatie hebben gezegd: 'Alle Marokkanen moeten naar hun eigen land oprotten.' Hierbij waren Marokkaans-Nederlandse politiemensen aanwezig die onder zijn leiding vielen. Dit soort ongewenst gedrag had volgens de melder een structureel karakter."

Langdurige problematiek

De discussie over de cultuur bij de politie in Nederland speelt al langer, maar is dit jaar een paar keer in alle hevigheid opgelaaid. Er was de conclusie dat er op bureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk een ongezonde cultuur heeft geheerst, waarbij leidinggevenden niet ingrepen.

De Leidse teamchef Fatima Aboulouafa beklaagde zich openlijk over discriminatie en machtsmisbruik, maar werd naar huis gestuurd omdat er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. Politiecoach Carel Broers stapte op omdat hij zich niet gehoord voelde en schreef een brandbrief. Hij zegt dat hij ernstige misstanden heeft gemeld, maar dat deze berichten zijn genegeerd. "Er heerst in de top een afdekcultuur. Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen. Iedereen die diverser, wijzer en intelligenter is dan de zittende top wordt systematisch beschadigd."

Ster advertentie
Ster advertentie