Achtergrond
BNNVARA

Hoe kun je seksuele intimidatie in het OV voorkomen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je seksuele intimidatie in het OV voorkomen?

Een hand op je been, een vervelende opmerking en zelf rukkende mensen. Het openbaar vervoer is niet altijd een veilige plek. Naar aanleiding van het artikel van Georgia Oost in de Volkskrant gaat De Nieuws BV op zoek naar de oplossing voor OV intimidatie. Dat doet Patrick Lodiers met PvdA Kamerlid Kirsten van den Hul, advocate Zahra Boufadiss en Roos Barneveld, redacteur van De Nieuws BV.

De redactie van De Nieuws BV heeft diverse vrouwen gesproken die seksuele intimidatie in het openbaar vervoer hebben meegemaakt. Deze verhalen variëren van achtervolgingen tot aan mannen die zichzelf betasten. Soms kregen slachtoffers van intimidatie de vraag 'wat ze dan zo laat nog in de trein deden', of 'wat had je aan'. Roos Barneveld: "Het is een verhaal van heel Nederland."

Seksuele straatintimidatie is nu nog niet strafbaar. In Rotterdam is wel het ‘sisverbod’ van kracht, maar volgens Zahra Boufadiss werpt dat zijn vruchten nog niet af. "Een jaar 'sisverbod' heeft tot één veroordeling geleid. De handhaving is niet zo makkelijk, het is lastig om te bewijzen dat iemand jou seksueel heeft geïntimideerd."

PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul is erg geschrokken van het verhaal en is van plan actie te ondernemen "Ik heb samen met collega Kuiken deze week kamervragen gesteld naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant. Eigenlijk om twee dingen te doen. Om de minister te vragen hoe vaak dit voorkomt en om de minister te vragen zouden die daders niet preventief behandeld moeten worden?"

NS zoekt een oplossing

De NS is bezig met het zoeken naar een oplossing. Barneveld: "Ze zijn nu zelf heel druk op kleine schaal met een proef bezig waarbij ze aan het kijken zijn of het helpt als mensen de NS kunnen appen. Dan hoef je niet meteen kenbaar te maken dat iemand je lastig valt, maar kun je gelijk via een appje of sms de NS waarschuwen. Dat komt dan binnen bij een veiligheidscentrum en zij bepalen of er een veiligheidsmedewerker naar de situatie gestuurd wordt of dat de politie gebeld wordt."

Help elkaar

Maar ligt er daarnaast niet ook een rol weggelegd voor de maatschappij? Veel vrouwen merken dat omstanders niet ingrijpen als er iets gebeurt, dat moet zeker veranderen volgens Van Den Hul. "Omstanders moeten zich realiseren dat je wel degelijk iets kunt doen. Als je met 4 á 5 mensen in de trein zit en met elkaar zegt, 'kappen nou!' dan denk ik dat dat de situatie zeker zou kunnen deëscaleren."

In je eentje kun je prima iets doen, laat iemand weten dat ze niet alleen is en dat de dader gezien wordt, vult Barneveld aan. "Als jij in je eentje bent en je ziet dat er iets gebeurt, dan kun je makkelijk aan diegene vragen of het wel goed gaat."

Wat te doen tegen seksuele intimidatie in het OV?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie