Achtergrond
KRO-NCRV

Het is nog geen tijd voor een corona-eindfeest

foto: Gayatri Malhotrafoto: Gayatri Malhotra
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is nog geen tijd voor een corona-eindfeest

Al ruim een jaar schrijft wetenschapsjournalist Maarten Keulemans bijna uitsluitend over het coronavirus. In dat jaar is veel gebeurd, maar het is te vroeg om een groot "eindfeest" voor corona te organiseren. "Dit is een nieuwe ziekte. Net als het griepseizoen heb je straks ook een coronaseizoen", zegt hij in Spraakmakers.

Keulemans schrijft bij de Volkskrant over wetenschap. In januari vorig jaar schreef hij voor het eerst over een geheimzinnige longziekte in China. Dit nieuwe coronavirus zou snel wereldnieuws worden en meer artikelen dan ooit van zijn hand haalden de voorpagina van de krant.

Voorlopig is hij nog niet klaar met schrijven, want een snelle uittocht van het virus verwacht hij niet. "We denken allemaal: het vaccin is er. Dan krijg je een prik en dan geven we nog een groot eindfeest en dan gaan we allemaal leuke dingen doen."

In werkelijkheid zal de uittocht veel rommeliger verlopen, denkt hij. "Dat zie je nu al. Het vaccin is er, maar de voorraden zijn niet toereikend. Ook werkt het vaccin niet bij iedereen even goed."

Leven met corona

Ook als we eenmaal gevaccineerd zijn, is het virus nog niet weg denkt Keulemans. "Na de zomer krijgen we weer herfst en winter met het luchtwegeninfectieseizoen. Dan zal het virus er ook weer zijn."

Corona zal in de toekomst hopelijk minder doden veroorzaken, maar is nog lang niet weg. "We zullen langzaam moeten leren dat we er een nieuwe ziekte bij hebben."

Enthousiast over corona

Keulemans ziet de gevolgen van het virus en de genomen maatregelen ook in zijn eigen omgeving. "Mensen om mij heen die long-Covid hebben en kampen met naverschijnselen of mensen werkloos raken." Wereldwijd zijn er al 2 miljoen mensen aan het virus bezweken. "Het blijft een wereldramp."

Als journalist raakt hij na een jaar nog steeds behoorlijk enthousiast over corona. "Er worden mooie studies gedaan en wetenschappelijk gezien is het een spannend verhaal."

Vragen

De komende tijd is hij benieuwd of onze vaccins het virus onder druk zetten of dat er nog meer mutaties zullen optreden. Ook blijft het voor de wetenschap een raadsel waarom mensen in Afrika minder ziek lijken te worden van Covid. Tot slot is hij benieuwd naar meer onderzoek dat eindelijk de vraag kan beantwoorden of en hoeveel mondkapjes werken.

"Dat zal ik vanuit het hoekje wetenschap zo goed mogelijk proberen te verslaan met data, feiten en onderzoek."Maarten Keulemans over zijn jaar als wetenschapsjournalist

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie