Achtergrond
NOS

Vloggende boeren en fietsende Fransen: dit was het mooiste nieuws in 2019

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vloggende boeren en fietsende Fransen: dit was het mooiste nieuws in 2019

Australië staat al maandenlang in brand, de VS en China waren het overgrote deel van het jaar verwikkeld in een handelsconflict en dan hebben we het nog niet eens over de Brexit gehad. Soms lijkt het wel alsof er alleen maar negatieve dingen gebeuren. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen sluiten we het jaar af met positief nieuws. Vier deskundigen delen hun favoriete nieuwsmomenten van 2019.

Had u bijvoorbeeld al gelezen over de gevangenismarathon in de Amerikaanse gevangenis San Quentin? Gevangenen lopen daar één keer per jaar de mythische 42,1 kilometer binnen de gevangenismuren. Dat komt neer op 105 identieke rondjes.

Amerikadeskundige Laila Frank: "Dit is die beruchte gevangenis waar Johnny Cash over zong, maar de gevangenen hebben het voor elkaar gekregen om zoveel rondjes te lopen over die verschrikkelijk moedeloze binnenplaats."

Voor Frank staat het nieuws symbool voor wilskracht, een tweede kans en het vinden van hoop in een hopeloze omgeving. Zelf was ze twee keer op bezoek in San Quentin om hardlopende gevangenen te interviewen. "Zij vertellen eigenlijk allemaal dat het voor hen de enige manier is om vrij te zijn en de gevangenis te ontvluchten.

Fransen adopteren fietssnelweg

En de fiets rukt op steeds meer plekken ter wereld op. In Parijs bijvoorbeeld, een stad die steeds meer echt veilige fietspaden krijgt. "Dus niet zo'n witte streep waar iemand een keer een fietslogo bij heeft geschilderd, die hadden we namelijk al", zegt Frankrijkdeskundige Wilfred de Bruijn. "Maar echt een veilige fietssnelweg die deze zomer is opgeleverd. Het verandert alles voor de Parijzenaren."

Toen de Bruin in 2013 net naar Parijs was verhuisd, deed hij een aantal dappere fietspogingen. "Ik hou best van adrenaline. Als ik ga skiën dan durf ik af en toe van de zwarte piste af. Maar elke dag voor woon- en werkverkeer van A naar B is echt geen goed idee. Het was ongelooflijk link." En dus hield hij er mee op.

Tot deze zomer dus. De laatste maanden telt Parijs 50 procent meer fietsers. En nu er wordt gestaakt? 200 procent meer fietsers. "Iedere Fransman lijkt wel zijn fiets uit een schuur of vakantiehuis te hebben getrokken."

Er is nog één klein probleem volgens de Bruijn: Fransen kunnen eigenlijk niet fietsen. "Ze kunnen wel peddelen op hun pedalen, maar ze worden niet zoals Nederlandse kinderen opgevoed met regels. Fietsen hier is nog een chaos en ik zie de meest verschrikkelijke dingen langskomen."

Vloggende boeren populair in China

Chinese boeren verdienen steeds minder, maar daar hebben ze iets op gevonden: livestreamen. Honderden miljoenen Chinezen kijken dagelijks online mee met het leven op het platteland.

Manya Koetse over haar favoriete nieuwsmoment

Het meest wordt meegekeken op een theeplantage in de provincie Hunan. Boer Haung neemt daar zijn livestreams op. Sinoloog Manya Koetse: "Het is een beetje een mollige goedlachse vijftigplusser." Hij livestreamt vanuit de theevelden, vertelt over zijn werk, geeft informatie over zijn dorp en heeft daardoor 20 miljoen kijkers.

Boer Huang boert er goed bij. "Hij kan daardoor zijn thee verkopen en verdient nu hetzelfde als iemand met een goed salaris in Shanghai." Een andere mooie bijkomstigheid volgens Koetse? "Het verkleint de kloof tussen dorp en stad."

De zingende waterverkoper

Midden-Oostendeskundige Laila al-Zwaini kiest voor Amr, een 8-jarig jongetje dat viral ging met een video waarin hij zingend te zien is. "Het is een bitterzoet verhaal", zegt Al-Zwaini.

Amr komt uit een arme familie in Jemen en verkoop daar dagelijks op straat water. En dat doet hij zingend. Omstanders maakten een filmpje van hem dat viral ging en al gauw werden zijn zangkunsten overal in de Arabische wereld geroemd.

Inmiddels zingt hij regelmatig op feesten en trouwerijen. "Het is helaas niet voldoende om zijn familie uit de armoede te trekken. Maar het geeft wel hoop. Hoop aan Jemen, hoop aan kinderen en hoop aan andere landen in het Midden-Oosten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie