Achtergrond
BNNVARA

IND stuurt Jezidi's terug naar Noord-Irak: 'Verkrachters lopen vrij rond'

foto: Karamafoto: Karama
  1. Nieuwschevron right
  2. IND stuurt Jezidi's terug naar Noord-Irak: 'Verkrachters lopen vrij rond'

Honderdduizenden Jezidi's sloegen in 2014 op de vlucht voor IS, omdat ze slachtoffer werden van massamoord en verkrachting. Nu stuurt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Jezidi's in Nederland terug naar opvangkampen in Noord-Irak. Dalal Ghanim, die op haar 17e vluchtte uit Irak, en Elisabeth van der Steenhoven, directeur van internationale vrouwenrechtenorganisatie Karama praten erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Er zitten ongeveer 320.000 Jezidi's in kampen in Noord-Irak. Volgens de IND is het veilig genoeg om terug te keren, omdat er voldoende voedsel en water is. Ghanim heeft veel familie in het gebied en volgens haar is dit niet waar. "Ik kon het echt niet geloven. Ik snap niet waar deze beslissing op gebaseerd is. Wij zijn een kwetsbare minderheid in dat gebied en we zijn daar zeker niet veilig."

Quote

We zijn daar zeker niet veilig

Dalal Ghanim

Plastic tenten, overstromingen en stroomstoringen

De omstandigheden in de kampen waar veel Jezidi's zitten zijn heel slecht. Mensen slapen in plastic tenten en overstromingen en stroomstoringen komen regelmatig voor. "Een week geleden was de tent van een van mijn familieleden verbrand door een elektrische storing. Daardoor zijn al hun spullen verbrand."

Quote

Jezidi's kunnen oog in oog komen te staan met hun verkrachter

Elisabeth van der Steenhoven

In Nederland zijn er ongeveer 200 Jezidi's die terug gestuurd kunnen worden. Er zijn er ook een aantal die de brief over hun vertrek uit Nederland al hebben ontvangen en dat brengt veel onrust. Elisabeth van der Steenhoven heeft veel collega's die werken in de kampen in Noord-Irak. "Het is daar gewoon niet veilig. Ze kunnen oog in oog komen te staan met de daders, want de berechting loopt niet."

"Je kan dus als Jezidi de slavendrijver, verkrachter of de moordenaar van één van je familieleden tegenkomen. Daarbij zijn veel vrouwen zwaar getraumatiseerd. Meisjes en vrouwen zijn daar dag en nacht verkracht en verkocht als slaaf en sommigen van die slachtoffers worden op dit moment zelfs in de cel gezet. De angst is enorm."

Een veilige plek

Een ander risico is dat er een strijd ontstaat, omdat veel Jezidi's - ondanks dat ze dezelfde taal spreken - zich niet identificeren met Koerden. Ghanim: "De Koerden zeggen dat wij een deel van hen zijn en dat ze ons kunnen beschermen, omdat ze willen laten zien dat ze dat kunnen. Op deze manier willen ze laten zien dat ze hun eigen land kunnen oprichten. Het gaat er ons om dat we een veilige plek willen om te kunnen leven".

"Ik ben ook bang dat andere Europese landen nu ook Jezidi's gaan terugsturen. Hier in Nederland wordt gesproken over het terughalen van IS-bruiden en hun kinderen om ze een betere toekomst te geven, terwijl ze de slachtoffers terugsturen naar een plek waar je niet kunt leven."

Quote

Het is te vroeg om deze mensen terug te sturen

Elisabeth van der Steenhoven

Volgens Elisabeth van der Steenhoven willen veel Jezidi's wel terug, maar kan dat nu nog niet. "Er moet nog veel te veel gebeuren voordat er weer nieuwe mensen bij kunnen. Mensen werken dag en nacht om het gebied weer op te bouwen, maar het is te vroeg. Er is geen werk, geen berechting en geen veiligheid en vergeet niet: wij zijn mede-verantwoordelijk, omdat een deel van de ellende die daar is veroorzaakt komt door onze uitreizigers."

IND stuurt Jezidi's terug naar Noord-Irak: 'Er is daar geen leven'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie